Στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καταθέσαμε θέσεις και προτάσεις για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εκτιμούμε τη συμπαράταξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράστηκε στην έκτακτη σύνοδο της Ρουμανίας, αλλά αυτή δεν ήταν η αναμενόμενη σε ένταση και βάθος. Ζητούμε την σύγκληση έκτακτου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κατά ανάλογο τρόπο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην περίπτωση της Κριμαίας.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν και άλλα “όπλα” που πρέπει να αξιοποιηθούν, όπως η τελωνειακή ένωση, συμφωνία για τη βίζα, οικονομικές συμφωνίες για μεταναστευτικό κλπ.
Ζητήσαμε επίσης να αξιοποιηθούν νομικά μέτρα σε όλα τα επίπεδα σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο.
Φαίνεται ότι τα μέχρι της στιγμής μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Σίγουρα αυτό που δεν μας βρίσκει σύμφωνους είναι η διασύνδεση της υπόθεσης των τουρκικών επιθετικών ενεργειών με την αποδοχή τουρκικών όρων για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Δυστυχώς το Εθνικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση ταλαιπωρήθηκε μέχρι να εκδώσει μια κοινή διακήρυξη, διότι κάποια κόμματα επέμεναν (και άλλα έδειξαν ανοχή ή σιωπούσαν) στη θέση να υπάρξει διασύνδεση με την επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό ακριβώς θέλει η Τουρκιά και αυτό ακριβώς πρέπει να αποφευχθεί.
Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την τελευταία παράγραφο του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου, όπου επιχειρείται να συμβιβαστούν οι διαφορετικές απόψεις.
Εντούτοις αποφύγαμε τις δηλώσεις μετρά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να διαφυλάξουμε το στοιχείο της ενότητας. Αυτή την ώρα προέχει η ενότητα και οι χαμηλοί τόνοι αντιπαράθεσης των διαφορετικών απόψεων.