Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαχρονικά τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και τους αγώνες των εργαζομένων.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος κ.Άλκης Παπής δήλωσε πως «Διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι 136 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886 που πνίγηκε στο αίμα, τα δικαιώματα των εργαζόμενων εξακολουθούν να αμφισβητούνται και να καταπατούνται.

Διανύουμε την εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του κεφαλαίου και των αγορών. Ακόμα και στις συνθήκες που ζούμε με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, απειλούνται άμεσα τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού η απότομη αύξηση του πληθωρισμού και η διατάραξη της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων και καυσίμων έχει εκμηδενίσει την πραγματική αξία των μισθών που λαμβάνει μεγάλη μερίδα των εργαζομένων ανά το παγκόσμιο.

Η Κυριακή ως αργία καταργείται για πολλούς εργαζομένους, το οκτάωρο και το εβδομαδιαίο σαραντάωρο καταπατούνται στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας», για το «καλό» της αγοράς. Τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια διευρύνονται σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Ο πλούτος συσσωρεύεται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερους ανθρώπους και οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες ολοένα και μεγαλώνουν.

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, καθώς βλέπουμε τη φτώχεια να εμφανίζεται απειλητικά, με τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, στα ενοίκια και στις αγορές τροφίμων. Ταυτόχρονα, βλέπουμε προκλητικά να οικοδομούνται ουρανοξύστες, καζίνο και πολυτελείς αναπτύξεις γύρω από γήπεδα γκολφ και μαρίνες για πολυτελή γιοτ, τα οποία εγκαινιάζονται πανηγυρικά από τους κυβερνώντες, κάποιοι από τους οποίους έχουν και οι ίδιοι προσωπικό συμφέρον από τα έργα αυτά.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών παλεύουμε για να προωθήσουμε την αειφόρο ανάπτυξη και την κλιματική διακιαοσύνη στον τόπο μας και σε όλο τον πλανήτη. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να διαφυλαχθούν τα βασικά εργασιακά δικαιώματα όλων μας και να υπάρχει αρκετός πλούτος για να διαμοιραστεί σε όλους. Εμείς διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό του εργαζόμενου λαού για την κοινωνική δικαιοσύνη και την προάσπιση των δικαιωμάτων του».