Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών εντόπισε σήμερα, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία για το θέμα, ότι για να βελτιωθεί το επίπεδο της κυβερνοασφάλειας της Κύπρου χρειάζονται περισσότερα κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό, με τον Πρόεδρο της Ζαχαρία Ζαχαρίου να σημειώνει ότι η Επιτροπή θα εμπλακεί σε διάλογο με την εκτελεστική εξουσία και θα παρακολουθεί το θέμα. Η Κύπρος δεν είναι «στον πάτο» αλλά έχει περιθώριο «σημαντικής βελτίωσης», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και εισηγητής του θέματος Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι αναμενόταν να κατατεθεί σήμερα στο Υπουργικό ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ηλεκτρονική ασφάλεια, το οποίο περιλαμβάνει και την ανάγκη δημιουργίας θέση συντονιστή (σερίφη) για την ηλεκτρονική ασφάλεια στον δημόσιο τομέα. Εμείς ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα ζητήσουμε την επίσπευση του νομοσχεδίου και το συντομότερο να προχωρήσει ο «διορισμός του σερίφη ηλεκτρονικής ασφάλειας», σημείωσε.

Στις δικές του δηλώσεις ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times είναι παγκοσμίως γνωστό ότι λόγω ελλειμμάτων ηλεκτρονικής ασφάλειας που έχει η Κύπρος διέρρευσαν μηνύματα, τηλεφωνήματα, που αφορούν διπλωμάτες και υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών με διπλωμάτες και αξιωματούχους χωρών της ΕΕ.
 
Ο κ. Περδίκης είπε πως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ότι η υποκλοπή ήταν οργανωμένη από μια μεγάλη χώρα, την οποία δεν κατονόμασαν.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων συνεχίζοντας, αφού διευκρίνισε πως αναφέρεται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και μόνο, είπε πως αυτές οι δημοσιογραφικές πληροφορίες “φέρουν την Κίνα, πίσω από τις υποκλοπές και πως σε αυτή την ενέργεια οι Κινέζοι χάκερς δούλευαν πολύ οργανωμένα, για πολύ καιρό και αριθμούσαν περί τα 3.000 άτομα”.
 
Βρήκαν “την τρύπα που είχαν τα κυπριακά συστήματα κυβερνοασφάλειας και φαίνεται ότι για πολύ καιρό αντλούσαν πληροφορίες για στοιχεία που αντάλλαζαν μεταξύ τους οι διπλωματικές υπηρεσίες των χωρών της ΕΕ”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτές οι πληροφορίες μπορεί να μην ήταν υψίστης ασφάλειας, “αλλά για να μπουν σε αυτό τον κόπο οι Κινέζοι προφανώς έχουν τη στρατηγική τους σημασία”.
 
Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ονοματίζουν τη χώρα και πως αυτά που λέχθηκαν στην Επιτροπή τη φωτογραφίζουν τη χώρα «και νομίζω πως δεν την ονομάτισαν για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο».
 
Πρόσθεσε ότι όπως φαίνεται εμείς δεν κάνουμε τη δουλειά μας. Συνέχισε αναφέροντας ότι υπάρχουν τεράστια θεσμικά ελλείμματα για αυτό και σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ηλεκτρονική ασφάλεια το οποίο περιλαμβάνει και την ανάγκη δημιουργία θέση συντονιστή (σερίφη) για την ηλεκτρονική ασφάλεια στον δημόσιο τομέα, και εμείς ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα ζητήσουμε την επίσπευση  του νομοσχεδίου και το συντομότερο να προχωρήσει ο «διορισμό του σερίφη ηλεκτρονικής ασφάλειας».
 
Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι η  Αστυνομία, η ΚΥΠ, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και η ΕΡΗΕΤ ανέφεραν στην Επιτροπή Θεσμών ότι δεχόμαστε καθημερινά επιθέσεις, πολλές από αυτές αντιμετωπίζονται, κάποιες από αυτές δεν εντοπίζονται και κάποιες μπορεί να καταφέρουν να μπαίνουν στα συστήματα της Κυβέρνησης, αλλά να μην καταφέρνουν να κλέψουν στοιχεία.
 
Επισήμανε την σημασία δημιουργίας νοοτροπίας ηλεκτρονικής ασφάλειας και εξέφρασε την άποψη πως αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, περιλαμβανομένων των λειτουργών της Βουλής, και των κοινοβουλευτικών συνεργατών, να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να έχουν συγκεκριμένους κώδικες συμπεριφοράς.
 
Ο κ. Περδίκης συνεχίζοντας διευκρίνισε πως δεν αφορά την Κύπρο αλλά κατά τη συνεδρία ειπώθηκε, ότι από διαρροή από ένα USB έχουν «χακάρει» πυρηνικό σταθμό στο εξωτερικό.
 
Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στην κυβερνοασφάλεια, είπε, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου και οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και το γεγονός ότι προσφέρουμε υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να προσφέρονται με σχετική ηλεκτρονική ασφάλεια.
 
Ερωτηθείς αν μετά την υποκλοπή, η ΕΕ πήρε μέτρα σε βάρος της Κύπρου, ο κ. Περδίκης είπε πως υπάρχει συνεργασία με την ΕΕ. Πρόσθεσε πως υπάρχουν χώρες της ΕΕ που είναι σε χειρότερη κατάσταση από την Κύπρο και χώρες που βρίσκονται δεκαετίες μπροστά.
 
Ο κ. Περδίκης πως δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο για τιμωρία προς χώρα που δεν τηρεί μέτρα και συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας.
 
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε επίσης ότι του έκανε άσχημη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η καταγγελία για την υποκλοπή έγινε το Φθινόπωρο και δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη, είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
 
Ούτε η Αστυνομία, ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν σε θέση να πουν οτιδήποτε σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ανέφερε ο κ. Περδίκης, «για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να επανέλθουμε για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης», συμπλήρωσε.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΦ/ΓΒΑ)