Δηλώσεις Αντιπροέδρου Β’ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κας Έφης Ξάνθου Για την Έκθεση του ΟΗΕ και τις δηλώσεις Ακιντζί

Απευθύνουμε έκκληση για συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων γύρω από τις κόκκινες γραμμές μας στο Κυπριακό

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που προνοεί την εξάμηνη παράταση της θητείας της UNFICYP διαψεύδει ξεκάθαρα όσους απειλούσαν πως μετά το Κραν Μοντάνα θα προέκυπτε τάχα απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχουν άραγε κάτι να πουν σήμερα, όσοι με φόβητρο τη “διεθνή απομόνωση” στήριζαν την “όποια λύση”; Ευτυχώς οι τουρκικές αιτιάσεις περί μείωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν εισακούστηκαν αλλά αντίθετα, με τοποθέτησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αιγύπτου στήριξε ξεκάθαρα την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο. Παρά την υιοθέτηση της λογικής των «ίσων αποστάσεων» στην γενικότερη τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας επί των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό, κρίνουμε θετικό το ψήφισμα, το οποίο αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχουν περιθώρια για προώθηση των θέσεων μας σε διεθνές επίπεδο και ότι υπάρχει περιθώριο για εξάσκηση πιέσεων επί της Τουρκίας.

Αυτά μάλλον ενοχλούν την τουρκική πλευρά, που με τακτικισμούς όπως η επιστροφή των Μαρωνιτών και το πιθανολογούμενο άνοιγμα των Βαρωσίων, επιδιώκει να αποσπάσει οφέλη. Οι δηλώσεις του μέχρι πρότινος εξαφανισμένου κ. Ακιντζί αυτό καταδεικνύουν. Ο κ. Ακιντζί, λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι του τουρκικού καθεστώτος, προσπαθεί να προκαλέσει την Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενος ακόμα και δηλώσεις εσωτερικών πολιτικών δυνάμεων.

Επ’ αυτού όμως δε μπορούμε να μην επισημάνουμε και τις βαρύτατες ευθύνες της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που, παρά τις επισημάνσεις μας, με τη στάση της ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής προπαγάνδας. Προσωπικά ο κ. Κυπριανού οφείλει να εξηγήσει γιατί χρησιμοποιεί την επιχειρηματολογία τουρκοκυπριακών κομμάτων για να στηρίξει τις θέσεις του, παίζοντας έτσι -έστω και ακούσια- το ρόλο που το κατοχικό καθεστώς επιδιώκει.

Εντούτοις δε μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την προσπάθεια του κ. Ακιντζί να εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις Ελληνοκυπριακών κομμάτων ή πολιτικών για να στηρίξει τις δικές του θέσεις. Πρόκειται για μια φτηνή προβοκατόρικη προσπάθεια δημιουργίας ακόμα μεγαλύτερων ρηγμάτων μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών απευθύνουμε ξανά έκκληση για συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων γύρω από τις κόκκινες γραμμές μας στο Κυπριακό. Πρέπει να πάψουν οι προσπάθειες προεκλογικής εκμετάλλευσης του εθνικού μας προβλήματος.