Στη χθεσινή συνεδρία του, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης. Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο θα παραχωρηθούν δύο άδειες για νόμιμη καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, ενός φυτού με αποδεδειγμένα θεραπευτικές ικανότητες. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της υγείας, ωστόσο επαναλαμβάνουμε την ανησυχία μας σε σχέση με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, το οποίο παρόλες τις δεσμεύσεις για κατάθεση του στη Βουλή πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, ακόμα δεν έχει έρθει στα χέρια μας. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η Νεολαία Οικολόγων κατέθεσαν από το 2014 την άποψη τους για προώθηση της ιατρικής κάνναβης, με κύριο γνώμονα το δικαίωμα ανεμπόδιστης και εύκολης πρόσβασης των ασθενών, χωρίς να υπάρχει η απαίτηση για υπουργική άδεια. Πολλοί τότε αντιμετώπισαν το αίτημα μας με δυσπιστία. Τα παραδείγματα άλλων χωρών όμως, «ανάγκασαν» και την δική μας πολιτεία να αγγίξει το θέμα με λιγότερους ενδοιασμούς, ενώ τα δικαιώματα των ασθενών επέβαλαν την αλλαγή πολιτικής.

Το νομοσχέδιο όπως ετέθη στο δημόσιο διάλογο δε μας ικανοποιεί, καθώς αυτό χρήζει πολλών και σημαντικών τροποποιήσεων. Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι πραγματεύεται την ιατρική κάνναβη ως κάποιο ένοχο ναρκωτικό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά το δικαίωμα της επιλογής στους ασθενείς, καθώς και το φάσμα των ασθενειών στο οποίο θα συνταγογραφείται. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η ιατρική κάνναβη θα δίδεται αφού εξαντληθούν άλλου είδους θεραπείες, σε συγκεκριμένες ασθένειες και προκαθορισμένες ποσότητες. Οι πρόνοιες αυτές είναι απαράδεκτες. Από πότε ένα υπουργείο αναλαμβάνει το ρόλο του γιατρού και αποφασίζει για τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών;

Κατόπιν δημόσιων συζητήσεων που διοργάνωσε η Νεολαία Οικολόγων, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, τέθηκαν οι εισηγήσεις και οι ενστάσεις τόσο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών όσο και των παρευρισκόμενων. Αναμένουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου –που πολύ καθυστέρησε– για να εξετάσουμε κατά πόσον θα αποτελέσει ένα από τα πιο εκσυγχρονιστικά νομοσχέδια της παρούσας κυβέρνησης ή θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την ελπίδα των ασθενών.