Την Τρίτη 25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Πάφου με την Έπαρχο Πάφου, προκειμένου να συζητηθούν προβλήματα που αφορούν την Πόλη αλλά και την Επαρχία Πάφου.

Η κυρία Λάμπρου, έδωσε απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν.

Επιγραμματικά τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν:

1) Δρόμος Αεροδρομίου Πάφου. Έγινε ξεκάθαρο προς την Έπαρχο ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παράκαμψη των περιβαλλοντικών μελετών.

2) Ανάπτυξη στο Αγιοβούνι, στην Πέγεια. Στο σχεδιασμό φαίνεται ότι ο χώρος πρασίνου χωροθετήθηκε σε δύσβατο και απρόσιτο μέρος όπου είναι αδύνατη η διαμόρφωση του και  χρήση του. Ως Επαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την ανέγερση τετραώροφων πολυκατοικιών. Μέρος της ανάπτυξης χωροθετήθηκε μέσα στο δάσος της Πυκνής, που εμπίπτει σε περιοχή προστασίας της φύσης.

3) Προβλήματα στην Κοινότητα Στρουμπιού. Διαχρονικό θέμα με λύματα που δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται. Επίσης, αναφέρθηκαν ατασθαλίες για τις όποιες είχαμε καταγγελίες. «Θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης», ήταν η απάντηση που πήραμε από την κα Λάμπρου.

4) Ζητήθηκε και έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα που έχει σχεδιάσει η Διευθύντρια του ΑΚΑΜΑ. Όπως μας ενημέρωσε η κυρία Λάμπρου, κάποια έργα άρχισαν να εκτελούνται και κάποια θα είναι έτοιμα στον προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο.

5) Προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης στο χωριό Φάσλι. Είναι μια περιοχή που έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη χρόνια τώρα. Ο οικισμός καταστρέφεται και τα σπίτια είναι στο έλεος των κακοποιών της περιοχής.

6) Λύματα στις παραλίες. Ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

7) Σχεδιαζόμενη ανάπτυξη στην περιοχή Ραντί, στην Αρχιμανδρίτα. Διαχωρισμός 450 οικοπέδων σε μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή.

8) Λατομεία Ανδρολύκου. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την επέκταση των λατομείων σε απόσταση αναπνοής από τα δύο πανέμορφα φαράγγια. Δυστυχώς η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει αποτύχει παταγωδώς να προστατεύσει την περιοχή της Ανδρολύκου από μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Τέλος τέθηκε το θέμα μιας σειράς επεμβάσεων στις Θαλασσινές Σπηλιές. Εκεί δημιουργήθηκε παραλία λουομένων αφού οι μπουλντόζες αλλοίωσαν την ακτογραμμή μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιβαλλοντικής περιοχής. Ο πλατειακός χώρος μετά από συνεχείς επεμβάσεις μετατράπηκε σε εστιατόριο. Αρχικά τσιμεντώθηκε, μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής καλύφθηκε με χώμα, στην συνέχεια απομακρύνθηκε το χώμα και τσιμέντο για να αξιοποιηθεί σαν εστιατόριο.

Όπως μας ενημέρωσε η κυρία Λάμπρου για τις επεμβάσεις στην περιοχή έχει γίνει καταγγελία, η οποία διερευνάται, από τον Γενικό Ελεγκτή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση θα ανταποκριθεί θετικά στις παρεμβάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τα κακώς έχοντα στην Πόλη και Επαρχία της Πάφου.    

Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών