Δηλώσεις Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα Χαραυγή στο πλαίσιο της συνέντευξης του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 9/3/19, ότι τάχα ο Συνεργατισμός έκλεισε λόγω των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) που συσσωρεύτηκαν πριν το 2013, αποτελεί μεγάλη ύβρη για την αξιοπιστία του ιδίου και μια κατευθείαν καταστροφική βολή για το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής.

Ο κ. Αναστασιάδης αντιγράφει τον προκάτοχο του και δεν αποδέχεται το πόρισμα επιτροπής που ο ίδιος διόρισε. Τίθεται το ερώτημα εάν υπάρχει λόγος να διορίζονται ερευνητικές επιτροπές που τα πορίσματα τους δεν θα γίνονται αποδεκτά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Όσον αφορά τα ΜΕΔ να θυμίσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μετά από συντονισμένα διαβήματα της αντιπολίτευσης είχε συγκαλέσει στο Προεδρικό σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων, των κυβερνητικών και ανεξάρτητων φορέων που ασχολούνται με το θέμα αυτό, δηλαδή Κεντρική Τράπεζα, Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Προϊστάμενο Μονάδας Διαχείρισης Συνεργατισμού, Υπουργό Οικονομικών κλπ. στις 15/3/2018.

Σε εκείνη τη σύσκεψη πέραν των απόψεων και προτάσεων που ακούστηκαν, αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκρότηση μιας μικρής ομάδας εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των κομμάτων η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα-όχι λιγότερο από ένα μήνα-θα είχε ετοιμάσει πλαίσιο αντιμετώπισης των ΜΕΔ σε ολόκληρο το τραπεζικό μας σύστημα. Έγινε ειδική αναφορά στο Συνεργατισμό. Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε στη σύσκεψη ότι δεν υπήρχε το ενεχόμενο κουρέματος καταθέσεων. Δεσμεύτηκε ότι σε μια βδομάδα θα έστελνε στα κόμματα πλαίσιο δράσης για τα ΜΕΔ και θα συγκαλούσε σύσκεψη της ομάδας εμπειρογνωνόμων.

Αντί της υλοποίησης όλων αυτών των δεσμεύσεων, είδαμε τις επόμενες βδομάδες να βγαίνει στο σφυρί η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και αντί ενός πλαισίου δράσης, βρεθήκαμε μπροστά στο δίλημμα να διαλέξουμε μεταξύ μιας κακής συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα και της απειλής για κούρεμα (τάχα) καταθέσεων. Λύσεις για τα ΜΕΔ υπήρχαν, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να χαρίσει την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα σε μια ιδιωτική τράπεζα αφήνοντας σκιές για τα πραγματικά κίνητρα της.

Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης στο Προεδρικό (15/3/2016). Εάν δεν το κάνει θα αναγκαστούμε να τα δώσουμε εμείς, για να αποδείξουμε το μέγεθος της κοροϊδίας και της ψευτιάς και να στηρίξουμε το πόρισμα της τριμερούς επιτροπής το οποίο καταλήγει να επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στον κ. Χάρη Γεωργιάδη.