Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υιοθετεί την πρόταση της μη κυβερνητικής οργάνωσης REACTION και προτείνει (όπως έγινε και στις 26 Νοεμβρίου 2018) την σύγκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παγκομματικής σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργείων και τμημάτων.

Η κ. Αλεξία Σακαδάκη, μέλος της πολιτικής επιτροπής του Κινήματος, δήλωσε τα εξής: “Η πρόσφατη έξαρση των τροχαίων θανάτων απαιτεί την ανάληψη στρατηγικών αποφάσεων και πολιτικών ευθυνών. Υπάρχουν νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ή ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και άλλα που ακόμη να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση από τα αρμόδια υπουργεία. Χρειάζεται να αναληφθεί πρωτοβουλία από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αρθούν όλα τα νομοθετικά εμπόδια. Αλλά επιπλέον, καλούμε τον αρχηγό της αστυνομίας να ανταποκριθεί στην έκκληση των πολιτών για αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων όπως οι παράνομες κόντρες αυτοκινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Θα πρέπει παράλληλα να ελεγχθεί η καταλληλόλητα του φωτισμού σε όλους τους δρόμους κυκλοφορίας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να αξιοποιηθούν επιστημονικές μελέτες και προηγούμενη εμπειρία άλλων χωρών και οι επιστήμονες (συγκοινωνιολόγοι, κοινωνιολόγοι κλπ) για οριστική αλλαγή οδικής συμπεριφοράς. Τέλος, καθίσταται πλέον σαφές ότι χρειαζόμαστε οικονομικά, αξιόπιστα και οικολογικά μέσα μαζικής συγκοινωνίας”. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δηλώνει έτοιμο να υπερψηφίσει όποια νομοσχέδια και προτάσεις νόμου θα τεθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και έχουν στόχο την δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων  και της παραβατικής συμπεριφοράς οδηγών.