Χαιρετίζουμε την απόφαση άρσης της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, με το συντριπτικό αποτέλεσμα των 658 ψήφων. Ο Γιάννης Λάγος είναι καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 χρόνων και οκτώ μηνών για την δράση του στην Ελλάδα με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Η ιστορική απόφαση αποτελεί ένα μήνυμα κατά του φασισμού και υπέρ της Δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η απόφαση αυτή πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για διερεύνηση της δράσης της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο και των καταγγελιών για τους στενούς δεσμούς της με το ΕΛΑΜ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από τον Οκτώβριο του 2020 αποστείλαμε επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα όπου ζητούμε την διερεύνηση της δράσης της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, και την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων με βάση το δικαστήριο, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την Νομική Υπηρεσία.

Ζητήσαμε επίσης από τον Υπουργό Άμυνας να διερευνήσει καταγγελίες για λειτουργία πυρήνων του ΕΛΑΜ μέσα στην Εθνική Φρουρά. Αρνήθηκε καν να ασχοληθεί με το θέμα προφασιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.

Όλα τα πιο πάνω αναφερόμενα γεγονότα αλλά και η ρατσιστική στροφή του Υπουργείου Εσωτερικών (πχ. βία κατά των προσφυγών, συρματόπλεγμα στον Αστρομερίτη κα) αποδεικνύουν ότι η παρούσα κυβέρνηση ερωτοτροπεί με την εθνικιστική ιδεολογία για προεκλογικούς και επικοινωνιακούς λόγους.

Η ανάγκη της κυβερνώσας παράταξης να μειώσει τις δημοσκοπικές της απώλειες προς ΕΛΑΜ, την οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια.