Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, Αντρέα Ηλιάδη, αποτελεί ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία απόδοσης της δικαιοσύνης και τιμωρίας των ενόχων του τραπεζικού εγκλήματος. Όσοι λόγο θέσης γνώριζαν και συνειδητά απέκρυπταν πληροφορίες, ή/και χειραγωγούσαν την αγορά, δε μπορεί παρά να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους.

Ανεξάρτητα αν η ποινή μπορεί να φαίνεται ανεπαρκής αποτελεί μια αρχή. Αναμένουμε ότι άλλες, πιο σοβαρές και κρίσιμες υποθέσεις θα βρεθούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε για ακόμα μία φορά πως η εκ βάθρων διαλεύκανση των υποθέσεων που συνδέονται με της κατάρρευση των τραπεζών και την επακολουθούμενη κρίση -που ο λαός πλήρωσε και ακόμα πληρώνει- είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη δημοκρατία και το περί δικαίου αίσθημα. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, κανένας -παρά τις τεράστιες ευθύνες που είχε- δεν πρέπει να λειτουργήσει ως αποδιοπομπαίος τράγος, μια πρακτική που θα οδηγήσει σε ατιμωρησία των υπολοίπων υπεύθυνων.

Αναμένουμε από τις δικαστικές αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενες την κρισιμότητα των υποθέσεων που διαχειρίζονται.