Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat  που αποκάλυψε ότι στην Κύπρο υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών ανά 100 κατοίκους από όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει κοινωνική αντίδραση και σχολιασμό.
Κατανοούμε τον αντίλογο της αστυνομίας η οποία ισχυρίζεται ότι υπάρχουν υπηρεσίες που δεν θα έπρεπε να εκτελούνται από αστυνομικούς. Εκτιμούμε επίσης το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια για μείωση του αριθμού των αστυνομικών και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού , γεγονός που δημιούργησε σοβαρά κενά στην αστυνόμευση ιδιαίτερα της υπαίθρου.

 Ένα πράγμα δεν κατανοούμε: Γιατί η αστυνομία συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες οδηγών και φρουρών νυν και πρώην αξιωματούχων και πολίτικων προσώπων; Σωστά ανάφερε ο Αρχηγός της Αστυνομίας την προεδρική φρουρά αλλά ξέχασε να αναφέρει την εξίσου ευάριθμη φρουρά των πολίτικων προσώπων. (Νυν και αεί) .

 Υπενθυμίζεται ότι σε ειδική έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής εισηγήθηκε στη μίσθωση υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας για τη φρούρηση των πολίτικων προσώπων με έξοδα των ιδίων.