Η κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν μετά τη βίαιη αστυνομική επίθεση που δέχτηκε η 22χρονη Μάχσα Αμινί με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της είναι ανεξέλεγκτη. Ένα κύμα οργής και επανάστασης βρίσκεται στους δρόμους, καταδικάζοντας την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες εδώ και πολλές δεκαετίες και διεκδικώντας ισότητα. Η Μάχσα Αμινί δολοφονήθηκε από τις Ιρανικές αρχές επειδή δεν φορούσε με τον επιβαλλόμενο τρόπο το μαντήλι στα μαλλιά της. Με το θάνατό της έγινε η φωνή του καταπιεσμένου Ιρανικού λαού.
Την τελευταία εβδομάδα γυναίκες και άνδρες έχουν εξεγερθεί και πορεύονται στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Οι νεκροί και τραυματίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ενώ οι αρχές έχουν κλείσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, περιορίζοντας την πρόσβαση στην πληροφόρηση, αλλά και την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στη χώρα. Παρά τη βίαιη επιθετικότητα των αστυνομικών χιλιάδες γυναίκες καίνε τις μαντήλες τους και κόβουν τα μαλλιά τους, εις ένδειξη αγανάκτησης για την κατάφορη καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση μας για την αντιμετώπιση των γυναικών στο Ιράν και στηρίζουμε αδιαμφισβήτητα τα δικαιώματα τους που για δεκαετίες καταπατούνται και αντιμετωπίζονται με τρόπο υποτιμητικό που έχουν ως κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Γι΄ αυτό το σκοπό αντιπροσωπεία της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – συμμετείχε σε διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία του Ιράν.-
Η κ. Αλεξία Σακαδάκη, βοηθός Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων, συμμετείχε στη διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία και δήλωσε τα εξής: «Είναι πραγματικά αδιανόητο εν έτη 2022 να υπάρχει τέτοια αντίληψη για την γυναίκα, πόσο μάλλον να δολοφονούνται γυναίκες γιατί δεν φορούν μαντήλα ή γιατί έκοψαν τα μαλλιά τους. Σε ένα πανό από τις διαμαρτυρίες αναγράφεται το εξής «Ξέρετε ότι στο Ιράν είναι έγκλημα να ανεμίζουν τα μαλλιά της γυναίκας»; Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες γυναίκες. Αν νομίζουμε ότι η ανθρωπότητα έχει επιτύχει την ισότητα, κάνουμε τεράστιο λάθος. Αρκεί μόνο να στρέψουμε το βλέμμα στις χώρες όπου η γυναίκα θεωρείται ως ένα αναπαραγωγικό εργαλείο, χωρίς δικαιώματα και ανάγκες. Το θέμα δεν αφορά μόνο το Ιράν. Αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στον καταπιεσμένο Ιρανικό λαό και δίπλα από κάθε λαό που αδικείται και καταπιέζεται. Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για τη δικαίωση της Μάχσα Αμινί και για όσους δολοφονήθηκαν την τελευταία βδομάδα, αλλά και πιο πριν. Στο Ιράν φυσά ο αέρας της αλλαγής. Εμείς θα είμαστε δίπλα στον λαό και θα ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική τους, διεκδικώντας ισότητα, ειρήνη και δημοκρατία».