Η Τουρκία ούτε από υποχωρήσεις, ούτε από καλή διάθεση, ούτε κι από προετοιμασίες για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό φαίνεται να καταλαβαίνει. Υπερασπιζόμενη τα δήθεν δικαιώματα που η ίδια ορίζει στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία προβαίνει σε μια νέα, αυθαίρετη έκδοση ταξιδιωτική οδηγίας, η οποία επηρεάζει και την Κύπρο εκτός από το Καστελόριζο.

Η οδηγία αυτή φαίνεται να δεσμεύει θαλάσσια περιοχή στα παράλια της Πάφου, 24 χιλιόμετρα από τα δυτικά παράλια του Ακάμα.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβαίνει σε υλοποίηση των διαχρονικών απειλών της, χωρίς να υπολογίζει τις συνθήκες αλλά τη χρονική στιγμή που το πράττει.

Εν αναμονή λοιπόν της κατάθεσης της ειδικής έκθεσης της Τζέιν Χολ Λουτ από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκτουντέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία θα σημάνει και την νέα της περιοδεία στην περιοχή, η Τουρκία επιδιώκει να εντυπωσιάσει παραβιάζοντας προκλητικά το δίκαιο της θάλασσας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά ότι οι Τούρκοι επιμένουν στην ίδια αδιάλλακτη και προκλητική συμπεριφορά με όσα καταγράφονται στη δημόσια αντίδραση τους. Είναι αυτός ο λόγος που απευθυνόμενοι προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λέμε ότι η στάση της Τουρκίας πρέπει να καταγγέλλεται. Επιπλέον, αυτές οι πράξεις ενισχύουν την ανάγκη της θωράκισης των επικείμενων εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ, έναντι σε κάθε ενδεχόμενο.

Αυτό θα επιτευχθεί αν ως Κυπριακή Δημοκρατία λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να μην βρεθούμε ξαφνικά προ εκπλήξεων τον επόμενο μήνα.