Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση (ημερομηνίας 14/1/2020) της Ομοσπονδίας εργοδοτών και βιομηχάνων Κύπρου με την οποία εκφράζεται αντίθεση στην μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων από τις οχληρές βιομηχανικές ζώνες Ιδαλίου και Τσερίου, που προκαλούν απελπιστική οχληρία στους κατοίκους της περιοχής.

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Γονέων του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού το 1/3 των μαθητών ζήτα να εγγραφεί σε άλλο σχολείο λόγω της αφόρητης οσμής που προέρχεται από τα δύο ασφαλτικά εργοστάσια.

Παράλληλα η ΟΕΒ στρέφεται εναντίον των εισηγήσεων του Δήμου Ιδαλίου, Τσερίου, Γερίου και Λατσιών για αποχαρακτηρισμό των οχληρών βιομηχανικών ζωνών κατηγορίας Α. Το αίτημα αυτό προέκυψε από το γεγονός ότι οχληρές βιομηχανίες όπως τα ασφαλτικά εργοστάσια, μπορούν να συνεχίσουν να εγκαθίστανται στις δύο αυτές ζώνες, οι οποίες είναι πλέον «περικυκλωμένες» από οικιστικές ζώνες και χιλιάδες κατοικίες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στεκόμαστε σταθερά υπέρ των κατοίκων, των παιδιών και της δημόσιας υγείας. Οι Βιομήχανοι και εργοδότες οφείλουν να σεβαστούν την ανάγκη των κατοίκων να ζουν υπό βιώσιμες συνθήκες και με αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

Καλούμε την Κυβέρνηση να επενδύσει στην μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων σε μια νέα βιομηχανική ζώνη, μακριά από κατοικημένες περιοχές, να εξασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να πλησιάσουν οι οικιστικές περιοχές στη νέα βαριά βιομηχανική ζώνη και να αποχαρακτηριστούν οι βιομηχανικές ζώνες κατηγορίας Α στην περιοχή της Λευκωσίας.

Επιστολή_ΟΕΒ.pdf