Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για επιτάχυνση της διαδικασίας κυρώσεων προσώπων και οντοτήτων που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η απόφαση που λήφθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω κινητοποίηση. Καλώς ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα βέτο για να εξαναγκάσει τους Ευρωπαίους εταίρους να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Μόνο με τη διεκδίκηση μπορούμε να κερδίσουμε μερίδιο ελπίδας. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις – όπως είπε –  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά πρέπει να αγωνιζόμαστε πάντα για περισσότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.  

Έφτασε η ώρα επιτέλους να εξεταστούν νομικές κυρώσεις και μέτρα κατά των οντοτήτων αλλά και φυσικών προσώπων που μετέχουν στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Μέτρα όμως, πρέπει να ληφθούν και κατά της Τουρκίας ως κράτος. Όσες νερόβραστες αποφάσεις και αν ληφθούν η Τουρκία, όχι μόνο παραμένει σταθερή, αλλά εντείνει την προκλητικότητά της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσφατο παράδειγμα η κάθοδος της στο Τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρέπει επιτέλους να μπει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα και επεκτατισμό.