Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κος. Γιώργου Περδίκη, ο κος Γεώργιος Αρέστη, πρώην Δικαστής και τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Αποκλεισμού Εργολάβων, κλήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών την ερχόμενη Τετάρτη, για να συζητηθεί το μείζον θεσμικό ζήτημα που προκύπτει με την ατιμωρησία των εργοληπτικών εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του αποχετευτικού Πάφου. 

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε σήμερα από τον Τύπο ότι ο κ. Αρέστη παραιτήθηκε από την θέση που κατείχε καθώς δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελευθέρου. Ελπίζουμε να μην έχει σχέση η παραίτηση του κ. Αρέστη με την συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη, ρωτήσαμε (και αναμένουμε ακόμη απάντηση) το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων ποιες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα έχουν ερευνηθεί και για ποιους έχει αρχίσει η νενομισμένη εκδίκαση υποθέσεων στην υπόθεση Σ.Α.Π.Α;

Την ίδια ώρα θυμόμαστε πολύ καλά την υπόδειξη, η οποία αναφέρεται στην  απόφαση του τριμελούς Εφετείου για την εν λόγω υπόθεση, ότι πολλοί άλλοι ευθύνονται για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ,  αλλά δεν βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αυτοί οι άλλοι είναι η dirty team, η ομάδα δηλαδή των εργοληπτικών εταιρειών που ομολόγησαν την διαπλοκή και τη διαφθορά δημόσιου λειτουργού, αλλά δεν τιμωρήθηκαν γιατί δεν κατηγορήθηκαν ποτέ από τις αρμόδιες αρχές ενώπιον δικαστηρίου.

Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Αποκλεισμού έχει αποκλείσει όλες κι όλες δύο εταιρείες από προσφορές του δημοσίου και δεν ξέρουμε ποιες από αυτές έχουν σχέση με το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.  

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διακρίνουμε αδυναμία στην αντιμετώπιση ενός σκανδάλου. Αφενός  το Ανώτατο Δικαστήριο στην υπόθεση Σ.Α.Π.Α κάνει λόγο, μέσω υπόδειξης,  για πολλούς άλλους που δεν δικάστηκαν. Αφετέρου η Επιτροπή Αποκλεισμού μόνο αποκλεισμούς δεν έκανε και την ώρα που κλήθηκε από τους Βουλευτές στην Επιτροπή Θεσμών, ο Πρόεδρός της παραιτείται!

Τελικά η Κυβέρνηση θέλει την ύπαρξη της Επιτροπής Αποκλεισμού Εργολάβων να υπάρχει και να εξυπηρετεί τον σκοπό της, ναι ή όχι; Τελικά αυτή η πολιτεία θέλει να τιμωρηθούν οι ένοχοι των σκανδάλων ;