Εν αναμονή της άφιξης της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, κ. Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο τις επόμενες μέρες, αλλά και της επικείμενης συνάντησης της κας Σπέχαρ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί την Παρασκευή για συζήτηση που αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων κ. Κουντρέτ Οζερσάι αναλύει στη Νέα Υόρκη τις θέσεις της Τουρκίας σε στελέχη των Ηνωμένων Εθνών.

Με εμφανείς τις προθέσεις του, ο κ. Οζερσάι επαναφέρει αίτημα για αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θέτει θέμα μετακίνησης στρατοπέδου των ειρηνευτών από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, με τις ευλογίες της Άγκυρας.

Πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια αξιοποίησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως μοχλού πίεσης προς την κυπριακή πλευρά για να αποδεχτεί τις απαράδεκτες απαιτήσεις των Τούρκων οι οποίες εκφράζονται στις ΗΠΑ από τον κ. Οζερσάι. Επιχειρείται μια ανήθικη στρατηγική, η οποία επειδή δεν πέτυχε την προηγούμενη φορά, εμπλουτίστηκε τώρα και με αξίωση για μετακίνηση στρατοπέδου, προκειμένου να δημιουργηθεί τάχα στο σημείο χώρος κοινωνικών συναντήσεων και πρασίνου.

Η Τουρκία εν τω μεταξύ έδωσε ήδη εντολή στο «Μπαρμπαρός» να αποχωρήσει από την περιοχή του Καστελόριζου και να βάλει πλώρη για τον θαλάσσιο κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλει δημόσια την συντονισμένη προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά και των εγκάθετων της στην Κύπρο και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πράξει το ίδιο, την ώρα που χρήζει ιδιαίτερης σημασίας η προσπάθεια αλλαγής των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο από μέρους των Τούρκων.