Για ακόμη μια φορά η Κύπρος βρέθηκε αντιμέτωπη με πυρκαγιά που ξέσπασε σε σκουπίδια και άχρηστα υλικά εντός του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο χωριό Πεντάκωμο στην Επαρχία Λεμεσού.

Οι αντιδράσεις των κοινοτήτων της περιοχής είναι απολύτως δικαιολογημένες. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα συνεχή περιστατικά από την ανάφλεξη αποβλήτων ή προϊόντων ανακύκλωσης ή προϊόντων διαχείρισης των αποβλήτων έπρεπε να προβληματίσουν τους αρμοδίους.

Εμπεδώνεται στην κοινωνία ότι οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες είναι ανίκανες να επιβλέψουν τις οποιεσδήποτε ρυπογόνες διαδικασίες. Η κουλτούρα αμφισβήτησης που έχει πλέον κυριαρχήσει ακυρώνει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να χωροθετήσει ρυπογόνες δραστηριότητες.

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων και των δήμων της Κύπρου δεν εμπιστεύονται τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις των Υπουργών όταν βλέπουν να διαψεύδονται σχεδόν κάθε βδομάδα με τραγικό τρόπο. Κάποιοι επιτέλους πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε τα αιτήματα των κάτοικων της περιοχής Καλαβασού – Πεντάκωμου και ζητούμε από την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις στο θέμα της χωροθέτησης νέων ρυπογόνων εργοστασίων στη περιοχή (εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου).