Η πρόταση των Οικολόγων, για αυτοδιάλυση της Βουλής και παραίτηση της Κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρη και το κάθε πολιτικό κόμμα ξεχωριστά καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του μπροστά στον κυπριακό λαό.

  1. Καλούμε τη Βουλή να εγκρίνει αύριο το ψήφισμα μας για άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης η οποία φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την τεράστια διόγκωση της διαπλοκής και διαφθοράς στον τόπο μας και τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου. Εάν η Κυβέρνηση αρνηθεί, τότε η μόνο συνταγματική και πολιτική διέξοδος είναι η μη ψήφιση των προϋπολογισμών. Σε μια τέτοια περίπτωση το κράτος θα συνεχίσει να λειτουργεί, δεν θα καταρρεύσει.
  2. Προτείνουμε μαζί με την ανεξάρτητη βουλευτή κ. Άννα Θεολόγου, η Βουλή να αναλάβει τις θεσμικές, πολιτικές και ηθικές ευθύνες που της αναλογούν για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Η πλειοψηφία της παρούσας Βουλής με τη στάση της απέτυχε να αποτρέψει εγκαίρως το σκάνδαλο, απορρίπτοντας προτάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και πιο αποτελεσματικό έλεγχο.

Η ανανέωση της λαϊκής βούλησης αποτελεί κορυφαία δημοκρατική πράξη και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει κάθαρση και σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του λαού.