Μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ υπουργού Υγείας και ΟΚΥπΥ έχει καταστεί ο τομέας της υγείας τις τελευταίες μέρες. Ο πρώτος με επιστολή του προς τον ΟΚΥπΥ, καταγγέλλει τον οργανισμό για απαράδεκτη αδράνεια όσον αφορά τα έργα ανάπτυξης για τις κτηριακές εγκαταστάσεις των νοσοκομείων της Κύπρου και την βελτιστοποίηση των υπηρεσιών υγείας στο νησί. Από την πλευρά του, ο ΟΚΥπΥ απαντά στον υπουργό πως τα έργα έχουν τροχοδρομηθεί και πως θα ενημερωθεί για την πορεία τους εντός των επόμενων ημερών.

Σε δηλώσεις της, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Αλεξία Σακαδάκη τονίζει πως «Από την πλευρά μας υπενθυμίζουμε στους αρμόδιους, πως ο Κύπριος πολίτης, οι επαγγελματίες και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, αγκάλιασαν το Γενικό Σύστημα Υγείας. Μια κοινωνική κατάκτηση που δεν χωράνε πισωγυρίσματα ή δομικές αλλαγές στη φιλοσοφία της. Πρέπει να παλέψουμε όλοι από κοινού για την διαβίωση αλλά και ανάπτυξη του ΓεΣΥ. Είναι λοιπόν επάναγκες να ενισχυθεί τόσο η υλικοτεχνική υποδομή των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ όσο και η στελέχωση του οργανισμού. Υπενθυμίζουμε δε πως για δεκαετίες κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων των δημοσίων κτιρίων, περιλαμβανομένων και των υποδομών υγείας. Το εξαιρετικά ψηλό κόστος για κλιματισμό των νοσοκομείων και κέντρων υγείας μας είναι ένα τεράστιο βαρίδιο στα οικονομικά του ΟΚΥπΥ που πρέπει να απαμβλυνθεί άμεσα, όχι μόνο για να ξαλαφρώσει ο προϋπολογισμός του οργανισμού αλλά και για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ και να αποφύγουμε να πληρώνουμε βαριά πρόστιμα βερεσέ».

Το ΓεΣY είναι ένα επίτευγμα για την κυπριακή κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις που το στήριξαν σε δύσκολους καιρούς. Έχουμε όλοι υποχρέωση και καθήκον να παρακολουθούμε από κοντά την εφαρμογή του έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι πραγματικές ανάγκες και οι ελπίδες των πολιτών και να μην γίνεται βορά των όποιων συμφερόντων. Δεν θα δεχθούμε καμία υποχώρηση που θα μειώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή την ευκολία πρόσβασης σε γιατρούς και λοιπές υπηρεσίες υγείας.