Η τραγική περίπτωση της γυναίκας που αναγκάστηκε να καταφύγει στην έκτρωση γιατί αντιμετώπιζε οικογενειακά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούσε να αναθρέψει το παιδί, αναδεικνύει μια σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς της στατιστικής υπηρεσίας.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμού και δείχνουν πτώση στην κατανάλωση που προσεγγίζει μεσοσταθμικά το 20%, ενώ υπάρχουν τομείς όπου η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όπως στην περίπτωση των οικογενειακών δαπανών για τον πολιτισμό, με πτώση 34%, αναδεικνύουν παραστατικά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός λαός.
Με έκπληξη βλέπουμε ορισμένους κύκλους να εκλαμβάνουν την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των Κυπρίων ως “εξορθολογισμό” του άκρατου καταναλωτισμού. Σε μακροοικονομικό όμως επίπεδο ξεχνούν αυτοί οι κύκλοι πως το μείζον δεν είναι μόνο ο όγκος της κατανάλωσης, αλλά εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η εντοπιότητα ή μη των προϊόντων. Για να το πούμε διαφορετικά, το πρόβλημα για την Κύπρο δεν υπήρξε μόνο ο μεγάλος όγκος της κατανάλωσης, αλλά το γεγονός πως η κατανάλωση στρεφόταν πρώτιστα προς εισαγόμενα προϊόντα, αφού αποψιλώθηκε η εγχώρια παραγωγή.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε επικίνδυνη τη λογική που θέλει τον “εξορθολογισμό” της κατανάλωσης μέσω της φτωχοποίησης του λαού.
Επ’ ευκαιρίας θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την ανακοίνωση του κ. Λακκοτρύπη για εκπόνηση νέου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα. Βεβαίως, αυτός ο σχεδιασμός θα μπορούσε να είχε γίνει μέσω διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς τα προηγούμενα 5 χρόνια και όχι 3 μήνες πριν τις εκλογές, διότι δικαίως θυμίζει άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Αυτό το νέο παραγωγικό σχέδιο ανάπτυξης έπρεπε να ήταν η απάντηση στην κρίση αντί των πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση για 4,5 χρόνια.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας κοροϊδεύει πλέον.