Οι διαδοχικές καταγγελίες που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα για τη λειτουργία δημόσιων νοσηλευτηρίων προκαλούν εύλογη ανησυχία και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα περιστατικά.
Αναφορές για αναμονή μέχρι και 11 ωρών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, περιστατικό παραμονής ασθενούς στο ΤΑΕΠ για δύο ημέρες λόγω έλλειψης διαθέσιμης κλίνης, αλλά και σοβαρές καταγγελίες που αφορούν ενδεχόμενες παραλείψεις στη νοσηλεία και περιπτώσεις θανάτων, απαιτούν πλήρη, αντικειμενική και ανεξάρτητη διερεύνηση.
Οι πολίτες δικαιούνται να αισθάνονται ασφάλεια και αξιοπρέπεια όταν προσέρχονται σε δημόσιο νοσηλευτήριο. Κάθε καταγγελία οφείλει να εξετάζεται θεσμικά και τεκμηριωμένα, με επίσημες διαδικασίες και δημοσιοποίηση των πορισμάτων, ώστε να ενισχύεται η εμπιστοσύνη στο σύστημα.
Την ίδια στιγμή, εγκρίθηκε από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το 2026, ύψους περίπου €2 δισεκατομμυρίων. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έθεσε το ζήτημα της διαφάνειας στη διάθεση των πόρων και της αναλυτικής παρουσίασης των πληρωμών.
Η στήριξη του ΓεΣΥ είναι σταθερή και διαχρονική. Ωστόσο, η δυνατότητα συνέχισης της θεσμικής στήριξης σε προϋπολογισμούς αυτού του μεγέθους συνδέεται άμεσα με δύο προϋποθέσεις:
την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων και
την απτή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η χρηματοδότηση οφείλει να μεταφράζεται σε πραγματική αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ, επάρκεια κλινών και ασφαλή φροντίδα για όλους τους ασθενείς.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν διασφαλίζεται με αριθμούς. Διασφαλίζεται με αποτελέσματα.
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών