Η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου αποδεικνύεται δεσμευτική για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και φαίνεται οριστικά να οδεύουμε για πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη.

Εδώ και μήνες παρακολουθούμε το εξής παράδοξο, αλλά δυστυχώς αληθινό φαινόμενο, τον Ακιντζί να ανακοινώνει τα βήματα ενός οδικού χάρτη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού τον διαψεύδει αρχικά τελικά να τον αποδέχεται.

Αυτό συνέβη στην συνάντηση της Νέας Υόρκης, στο Μοντ Πελεράν, στη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου και συνεχίζει να συμβαίνει και ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης.

Μιλώντας χθες βράδυ στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάσκεψη της Γενεύης και ότι η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου είναι ξεκάθαρη στο θέμα των συμμετοχών στην πενταμερή διάσκεψη. Όσον αφορά το θέμα της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συμβαλλόμενο μέρος ο Ακιντζί ξεκαθάρισε ότι θα είναι η νέα ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος που θα δημιουργηθεί μετά τα δημοψηφίσματα που θα υπογράψει τη νέα συμφωνία για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ανέφερε επίσης ότι πάνω από 100 ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν στην Γενεύη, εκ των οποίων τα 8-10 είναι τα πιο δύσκολα.

Άρα καταρρίπτει και την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης, ότι θα συζητηθεί στη Γενεύη μόνο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στη Γενεύη θα συμβεί αυτό που τονίζουμε εδώ και καιρό, ένα μεγάλο παζάρι επί των ανοικτών θεμάτων και δυστυχώς χωρίς την ενεργή παρουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα και να παραβρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μόνο ρόλο παρατηρητή, όπως άρχισε να παραδέχεται και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δυστυχώς η συμφωνία της της 1ης Δεκεμβρίου είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και δείχνει να μην μπορεί να αλλάξει.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί λίγες ημέρες πριν την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης που ορισμένοι για λόγους εντυπώσεων τη βαφτίζουν “πολυμερή”.

Έστω και τώρα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και να επιχειρήσει να αλλάξει τη σύνθεση της διάσκεψης. Να ζητήσει επιτακτικά την ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνει εγκλωβισμένος σε μία διαδικασία που το τέλος της δείχνει επικίνδυνο για την Κύπρο.

Τώρα είναι που χρειάζεται η πολιτική τόλμη. Αν η Τουρκία ανοικτά αρνηθεί την παρουσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να ακυρώσει τη διάσκεψη στη Γενεύη. Είναι προφανές ότι έχει στηθεί μία παγίδα την οποία πρέπει να αποκαλύψει και να καταγγείλει διεθνώς.