Καταδικάζουμε την  συνέχιση  της πορείας του Γιαβούζ εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), δημιουργώντας μια «αναβαθμισμένη» πρόκληση, της οποίας πρέπει να υπάρξει και ανάλογη αντίδραση.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του ανέφερε  «πώς ήταν αναμενόμενη αυτή η κίνηση. Ήταν η αναβάθμιση των προκλήσεων και το ξέραμε όλοι ότι η επόμενη κίνηση θα ήταν μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ σε αδειοδοτημένο τεμάχιο  που κανένας πλέον δεν μπορεί να πει ότι είναι αμφισβητούμενο -γιατί υπήρχαν απόψεις και φωνές στον διεθνή παράγοντα, που έλεγαν ότι εκεί που τρυπούσαν ήταν γκρίζες περιοχές – ώστε να υποσκάψει την ενέργεια της κυπριακής Κυβέρνησης να εμπλέξει την TOTAL σε όλα τα τεμάχια».

Ο κ. Περδίκης τόνισε πως πλέον η Τουρκία έρχεται ξεκάθαρα και λέει πως «Μπαίνω στην κυπριακή ΑΟΖ, μπαίνω σε αδειοδοτημένα τεμάχια, έρχομαι σε σύγκρουση με τις εταιρείες και τις χώρες που εκπροσωπούν». Δυστυχώς, «αναβαθμίζεται η πρόκληση και πρέπει να είναι ανάλογη και η αντίδραση».

Την ίδια ώρα κρίνεται αναγκαία η άμεση απάντηση τη Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρεί απαράδεκτη την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό. Συμφωνία η οποία επιδιώκεται υπό τον φόβο της διαχείρισης των μεταναστών, που έντεχνα και σχεδιασμένα κλιμακώνει τη ροή τους προς την Ευρώπη η Τουρκία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διερωτόμαστε : «επειδή οι Ευρωπαίοι ακόμη ταλανίζονται από ρατσιστικά σύνδρομα, πρέπει να την πληρώσει η Κύπρος και η Ελλάδα;»

Τα μέτρα κατά της Τουρκίας, για την πειρατική συμπεριφορά της στην Αν. Μεσόγειο δεν φαίνεται να είναι αρκετά για να τιθασεύουν τον νεοσουλτάνο Ερντογάν. Αντίθετα, κλιμακώνει τις προκλήσεις του.