Προκλητικές, απορριπτικές και απειλητικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβη στη Ρώμη, Μουράτ Σαλίμ Εσενλί, ο οποίος όχι μόνο δεν λογαριάζει το κόστος των δηλώσεων του, ελάχιστες μόνο μέρες πριν η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επισκεφθεί την Κύπρο, αλλά τεντώνει το σχοινί τολμώντας να μιλήσει ακόμα και για επανάληψη του περιστατικού που έγινε με την ΕΝΙ.

Σημειώνοντας ότι αυτό το περιστατικό δεν ήταν εναντίον της Ιταλίας, κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους ότι δεν είναι υπέρ μιας συμφωνίας για επίλυση των προβλημάτων στο Κυπριακό. Η Ιταλία όμως δεν είναι αυτή του περασμένου Φεβρουαρίου. Σήμερα διαθέτει σταθερή κυβέρνηση που μάλιστα τολμά να τα βάλει με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό. Πως μπορεί να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις τουρκικές προκλήσεις; Τι λέει γι’ αυτό η Κυπριακή κυβέρνηση;

Καυτηριάζουμε το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή ηγεσία τον τελευταίο καιρό διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας ή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων με μια ανεξήγητη ηπιότητα και χαλαρότητα και χωρίς έντονες πολιτικές παραστάσεις. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προειδοποιούμε ότι ​στις επόμενες μέρες ενδεχόμενα να υπάρξει κόστος ​αν δεν κινηθούμε προς την ορθή κατεύθυνση, καταγγέλλοντας τις προκλήσεις, τις απειλές και την στάση της Άγκυρας.

Με στρατηγική στοχοπροσήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να θέσει ​επί τάπητος την στάση της Τουρκίας και να θέσει την​ ενδεχόμενη​ επανέναρξη των συνομιλιών σε μια σωστή βάση.

Είναι πασιφανές ότι Τουρκία και Ακιντζί έχουν καταρτίσει ένα κατάλογο αιτιάσεων προκειμένου να καταφέρουν να πείσουν ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι αδιάλλακτοι. Αρχίζοντας από το σχέδιο Γκουντέρες, το οποίο θέλουν να θεωρηθεί ως προσυμφωνία, συνεχίζοντας με τα θέματα εγγυήσεων, των ξένων στρατευμάτων, του εποικισμού, των υδρογονανθράκων κ.α., θ​α προσπαθήσουν να καταδείξουν ότι δεν είναι εκείνοι που φέρουν την ευθύνη για το αδιέξοδο αλλά οι Ελληνοκύπριοι.

Ας αναλογιστεί λοιπόν η Ελληνοκυπριακή ηγεσία τα όσα πρέπει άμεσα να πράξει, και αυτή τη φορά ας υπάρξει επιτέλους συνδιαβούλευση και συναπόφαση.