Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει στηρίξει την μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας και την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, για ένα και μόνο λόγο: Να έχουν όλοι στην Κύπρο αξιοπρεπή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ποιοτική και έγκαιρη πρόσβαση στα δημόσια νοσηλευτήρια και πλήρη φαρμακευτική κάλυψη.

Δυστυχώς η εφαρμογή του ΓΕΣΥ υποσκάπτεται από το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Σε αυτό το διαβρωτικό έργο του, ο ΔΗΣΥ βρήκε συνεργάτες και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εμείς δεν ανησυχούμε γιατί αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ύψος του ποσού, άλλα στο αποτέλεσμα. Να μην επαναληφθεί το φιάσκο της Παιδείας. Όχι να πληρώνουμε για τη δημόσια υγεία και υγεία να μην έχουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο που αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, και μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει η όποια παρέμβαση προς τους αρμόδιους, κι αυτούς που φέρουν την ευθύνη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει την κύρια ευθύνη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, έχει ευθύνη να ελέγχει την εφαρμογή από την Κυβέρνηση τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ . Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε θετικά την πρωτοβουλία του κ. Συλλούρη για ευρεία σύσκεψη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Δεν συμφωνούμε όμως στην αντίληψή του ότι θα αντικαταστήσει η βουλή την κυβέρνηση.

Δεν συμμετέχουμε σε επικοινωνιακά παιγνίδια, δεν συναινούμε σε αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ, ιδιαίτερα όταν την ίδια ώρα βρίσκονται σε κρίσιμη φάση η συζήτηση μεταξύ του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσοκομείων.