Οι αναφορές στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, που πράγματι επισημαίνουν τα αυτονόητα για την Τουρκία, φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει υπέρμετρο ενθουσιασμό σε ορισμένους. Τόσο πολύ μάλιστα που κινούνται ως να αρκεί η φραστική καταδίκη σε ένα κείμενο,  ενόσω η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ανακοίνωνε προκλητικά καινούργια NAVTEX στο Καστελόριζο.

Ταυτόχρονα όμως όσοι πανηγυρίζουν επιλέγουν να ξεχνούν -και κυρίως να αποσιωπούν από τον κυπριακό λαό- πως ο αποδέκτης των αρνητικών αναφορών, δηλαδή η Τουρκία, θα φύγει από την Σύνοδο της Βάρνας με τρία δις πλουσιότερος. Επιλέγουν δηλαδή να αποσιωπούν την κρίσιμη παράμετρο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που είναι η διαρκής οικονομική στήριξη του ταραξία της περιοχής.

Οι Ευρωπαίοι δίνουν στους Αναστασιάδη και Τσίπρα τις λέξεις και στον Ερντογάν τα ευρώ. Και αντί να είμαστε εμείς οι παραπονούμενοι, βγαίνει και διαμαρτύρεται ο Ερντογάν.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιμένουμε πως το μόνο επίδικο στη Σύνοδο της Βάρνας είναι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, γεγονός για το οποίο όμως προϋποτίθεται πολιτική βούληση και συντονισμός Κύπρου και Ελλάδας. Οι λεκτικές καταδίκες, όσο και αν σε συμβολικό επίπεδο έχουν μία αξία, δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στην άρση των τουρκικών παρανομιών.