Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τη φετινή χρονιά η 24η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην «Ώρα της Γης», μια παγκόσμια δράση που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και των πολιτικών ηγετών για την λήψη μέτρων αναχαίτησης της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ημέρας, αυτήν την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη πολύμορφες δράσεις από την Νεολαία Οικολόγων, στην αίθουσα «Ειρήνη» στο τέλος της οδού Λήδρας. Στην έναρξη των δράσεων έδωσαν το παρών, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Ιωάννα Παναγιώτου, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής Λευκωσίας, κ. Οδυσσέας Ελληνόπουλος, η συντονίστρια της Ώρας της Γης Κύπρου, κ. Αλεξία Σακαδάκη και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων, κ. Γιώργος Ηλιάδης.

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, η Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο, καθώς όπως τόνισε, φαινόμενα λειψυδρίας, ερημοποίησης εκτάσεων και έντονης αλλαγής της θερμοκρασίας, συνδέονται άρρηκτα με το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο. Ταυτόχρονα όμως επεσήμανε τη σημασία της σημερινής δράσης, ώστε οι πολιτικοί ηγέτες ανά το παγκόσμιο να λάβουν το μήνυμα των πολιτών για την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών, προστασίας του περιβάλλοντος. Τέλος, εξέφρασε τη χαρά της, καθώς η συμμετοχή των πολιτών στην κεντρική εκδήλωση που θα λάβει χώρα το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, γεγονός που όπως δήλωσε τη γεμίζει ελπίδα πως ιδίως η νέα γενιά αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο τη σημασία της ενεργούς δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως το σύνθημα «Η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια, είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε» θα αποτελέσει τον οδηγό για μία πιο ορθολογική στάση όλων μας, έναντι της εξοικονόμησης ενέργειας.

Από τη μεριά της, η συντονίστρια της «Ώρας της Γης Κύπρου», κ. Αλεξία Σακαδάκη έκανε μία αναδρομή στην εξέλιξη της δράσης στη χώρα μας. Επεσήμανε μάλιστα πως η Κύπρος βρέθηκε πρωτοπόρος, αφού κατόρθωσε ήδη από το 2008 η κεντρική δράση της «Ώρας της Γης» να φιλοξενείται στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της, αφού ο στόχος παλαιότερων ετών που αφορούσε την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, μέσα από αγώνες, γίνεται πλέον πραγματικότητα, μέσω της πρόσφατα ψηφισμένης νομοθεσίας. Τέλος, αναφέρθηκε στον νέο στόχο, που δεν είναι άλλος από την μείωση της χρήσης πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης. Η καμπάνια αυτή, υπό τον τίτλο #ferto_μαζί_σου που έχει ξεκινήσει από την Νεολαία Οικολόγων, παροτρύνει όλους μας να επιλέγουμε επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, αντί των ποτηριών μιας χρήσης, που στις πλείστες των περιπτώσεων δεν ανακυκλώνονται.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Ηλιάδης, Βοηθός Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων εστίασε στη σημασία της διαρκούς δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, κάνοντας αναδρομή στις ποικίλες δράσεις που η Νεολαία Οικολόγων έχει ως σήμερα διοργανώσει. Παράλληλα δε, αναφέρθηκε στη σημασία η νέα γενιά να αναλάβει δράση, ώστε μέσω κινηματικών διαδικασιών να προωθήσει την εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος.