Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την ανησυχία μας για την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι η ήδη εχθρική σχέση των δύο γειτονικών προς την Κύπρο χωρών, επιδεινώθηκε με την εξάμηνη επιχείρηση γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και ειδικότερα με την πρόσφατη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στην διπλωματική αποστολή του Ιράν στην Δαμασκό.

Είναι επείγον και σημαντικό να σταματήσουν αμέσως οι μεταξύ τους ανταλλαγές πυρων. Να σπάσει ο κύκλος της εκδίκησης. Το Ισραήλ δεν πρέπει να ανταποδώσει. Ας δώσει μια ακόμα ευκαιρία στην Ειρήνη, όπως τον έχει καλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες.

Η Κυπριακή κυβέρνηση αντί να κλείνει τα μάτια της στην χρησιμοποίηση της Κύπρου και ιδιαίτερα των Βρετανικών Βάσεων στις επιχειρήσεις, γεγονός που δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας σε ντόπιο πληθυσμό και ζημιά στον τουρισμό, θα έπρεπε να πιέζει το Ισραήλ να μην ανταποδώσει το χτύπημα και να επιδιώξει την ειρήνη.

Ας σημειωθεί ότι όσο επιδεινώνεται η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή τόσο και θα αυξάνεται η έλευση αιτητών πολιτικού ασύλου ή συμπληρωματικής προστασίας.

Η κυβέρνηση οφείλει αντί επικοινωνιακών κινήσεων όπως αυτής του τερματισμού εξέτασης των αιτήσεων των προσφύγων από τη Συρία, να προωθήσει μόνιμες και βιώσιμες προτάσεις για το προσφυγικό / μεταναστευτικό, που να μην καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια τέτοια λύση είναι ο τερματισμός των πολέμων που ταλανίζουν για δεκαετίες την περιοχή μας.