Καταδικάζουμε την απάνθρωπη εκμετάλλευση των προσφύγων από το καθεστώς Ερντογάν. Είναι ολοφάνερο ότι προωθώντας εσκεμμένα και μεθοδικά τους πρόσφυγες στα σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας προσπαθεί να εκβιάσει τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για να υποστηρίξουν στην αποτυχημένη επέμβαση του στη Σύρια. 

Αφού δημιούργησε το κύμα προσφύγων με την υπόθαλψη των τρομοκρατών στη Συρία και την πρόκληση μιας δεκάχρονης αιματηρής σύγκρουσης, τώρα που βλέπει το παιγνίδι του να χάνεται,  βάζει ως ασπίδα τους πρόσφυγες που ο ίδιος δημιούργησε. 

Η Ε.Ε. που χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια την Τουρκία για να φιλοξενεί τους πρόσφυγες μέχρι την επιστροφή τους στην Συρία έχει ευθύνες απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία.  Οφείλει να σταματήσει να ανέχεται τον Ερντογάν και να σταματήσει τα πολιτικά του παιγνίδια και όχι να προσπαθεί να τον καλοπιάσει για να τον απομακρύνει από τη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία η οποία οφείλει επιτέλους να υιοθετήσει μια υπεύθυνη στάση έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και να τερματίσει κάθε συνεργασία μαζί της (ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκιουγιου).