Τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας που διεξήγαγε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς που αφορά την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή για την υπόθεση της αναστολής δίωξης κατηγορούμενου, ο οποίος υπήρξε πελάτης του δικηγορικού γραφείου του βοηθού γενικού εισαγγελέα κ. Σάββα Αγγελίδη, πρέπει να τύχουν σοβαρού σχολιασμού και αξιοποίησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταλήγουν ότι δεν αποδείχθηκε το αδίκημα της διαφθοράς επειδή -σύμφωνα με την Αρχή- δεν εντοπίστηκε «ίδιον όφελος» που να συνδέεται με το πιθανόν αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Είναι προφανές ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της διερεύνησης πιθανού ποινικού αδικήματος σε σχέση με την κατάχρηση εξουσίας, έστω και χωρίς ίδιον όφελος. Αν η Αρχή θεωρεί ότι δεν την αφορά η εξέταση αυτού του ενδεχόμενου, τότε ποιος είναι αρμόδιος γι’ αυτό; Ο ίδιος ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας; Και γιατί η διαφθορά να πρέπει να τεκμηριώνεται πάντα σε σχέση με την απόδειξη «ίδιου συμφέροντος»;

Επίσης, η Αρχή θεωρεί ότι ενδεχομένως ο Αξιωματικός της Αστυνομίας που εμπλέκεται στην υπόθεση να έχει διαπράξει αδίκημα κατά παράβαση του Άρθρου 8 (β), του Ν.19(I)/2022, με την άρνησή του να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν από τους Λειτουργούς Επιθεώρησης.

Η υπόθεση παραπέμπεται για διερεύνηση στην Γενική Εισαγγελία. Γεννιέται το ερώτημα αν η Γενική Εισαγγελία θα προβεί σε ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη εξέταση του ενδεχόμενου διάπραξης του ποινικού αδικήματος σε αυτή την συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο ίδιος ο Β. Γενικός Εισαγγελέας.

Υπενθυμίζουμε ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διατυπώσαμε ευθύς εξ αρχής τις επιφυλάξεις μας για το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν έχει οπλιστεί με ανακριτικές εξουσίες και με δυνατότητες που να της επιτρέπουν την ολοκλήρωση της ποινικής διερεύνησης των καταγγελιών. Από την πρώτη υπόθεση αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκαιο.

Επίσης στην Έκθεση, καταγράφεται η ανησυχία (concern) των Λειτουργών Επιθεώρησης για τη μη ύπαρξη θεσμοθετημένης διαδικασίας για διαπίστωση περιπτώσεων σύγκρουσης συμφέροντος. Με το υπάρχον σύστημα, τέτοια θέματα επαφίενται αποκλειστικά στην ικανότητα μνήμης των αξιωματούχων κάτι το οποίο δεν είναι ικανοποιητικό.

Και ερωτούμε: Ποιος θα αναλάβει επιτέλους να νομοθετήσει επί του θέματος της σύγκρουσης συμφέροντος;

Και επειδή κάποιοι θα αδράξουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τον Γενικό Ελεγκτή, ας σημειωθεί ότι σε όλες τις καταγγελίες, οι Λειτουργοί Επιθεώρησης αποφάνθηκαν ότι έμειναν ικανοποιημένοι ότι η προώθηση καταγγελιών προς την Αρχή από το Γενικό Ελεγκτή, έγιναν με καλή πίστη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

09 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα που υπάρχει διαπλοκή αλλά δεν τιμωρούνται οι διαπλεκόμενοι