Σύμφωνα με επώνυμες και δημόσιες καταγγελίες, εταιρεία ερευνών διεξάγει αυτές τις μέρες δημοσκόπηση με ερωτήματα που προκαλούν απορίες και εύλογες υποψίες στους πολίτες (επισυνάπτονται σχετικές αναρτήσεις από το Facebook).

Χωρίς να εξαιρείται το ενδεχόμενο ενός τυχαίου λάθους, διερωτόμαστε τι θα απαντήσει η εταιρεία για αυτές τις ιδιαίτερες προτιμήσεις αλλά και για τη στοχοποιήση πολιτικών κινημάτων και πολιτικών προσώπων.

Υπάρχει άραγε κώδικας δεοντολογίας για τις εταιρείες που διενεργούν έρευνες πολιτικής συμπεριφοράς και ποιος ελέγχει την εφαρμογή του; Δικαιούται π.χ. μια εταιρεία ερευνών να εξαιρεί πολιτικά κόμματα ή τον ηγέτη τους από μια έρευνα πολιτικής συμπεριφοράς; Πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής;  Δεν αποτελούν τέτοιου είδους συμπεριφορές προσπάθειες πολιτικής ποδηγέτησης και καθοδήγησης;

Η συγκεκριμένη εταιρεία οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Αξιολογούμε ως πολύ σημαντικό και χρήσιμο το έργο των εταιρειών ερευνών και δημοσκοπήσεων. Γι’ αυτό και πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του και η έξωθεν καλή μαρτυρία μέσα στην κοινωνία.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ