Στις 03 Ιουλίου η επιδημιολογική ομάδα για τον κορωνοϊό μεταβαίνει στο Προεδρικό για να συζητηθεί το θέμα του ανοίγματος της Κύπρου σε επισκέπτες από τη Βρετανία. Το άνοιγμα των αεροδρομίων προκαλεί «πονοκέφαλο» σε πολλούς καθώς τα εισαγόμενα κρούσματα είναι αυτά που μπορεί να προκαλέσουν την έξαρση του ιού στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα τώρα το καλοκαίρι στην Κύπρο ο τουρισμός περνάει πολύ δύσκολες στιγμές καθώς η Κύπρος αποτελούσε πόλο έλξης για πολλούς βρετανούς τουρίστες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την χώρα και να επανέλθουμε ξανά πίσω στις μέρες που μετρούσαμε πολλά κρούσματα. Σε μια τέτοια απευχθέα περίπτωση θα χάσουμε “και τα αυγά και το καλάθι” δηλαδή θα χαθούν και οι τουρίστες, θα καταστραφεί η οικονομία και – το σημαντικότερο – θα αρρωστήσουν κι άλλοι άνθρωποι.

Σε περίπτωση που επιτραπεί η είσοδος των επισκεπτών από τη Βρετανία σύντομα πρέπει η επιδημιολογική ομάδα και οι αρμόδιοι να εξετάσουν πολύ καλά το ζήτημα και να διεξάγονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι (πιστοποιητικό τεστ κορωνοϊού, ή τεστ κατά την άφιξη τους) για να μην φτάσουμε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Να υπενθυμίσουμε πως στην αρχή της πανδημίας υπήρξε ολιγωρία, καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις στο θέμα των επισκεπτών από τη Βρετανία με αποτέλεσμα να επεκταθεί η πανδημία σε όλη την Κύπρο. Να θυμίσουμε ότι επισήμως ανακοινώθηκε ότι ο ασθενής αριθμός 1 ήρθε από τη Βρετανία.  

Ευελπιστούμε η επιδημιολογική ομάδα να θέσει ενώπιον της Κυβέρνησης όλα τα ενδεχόμενα και να παρθούν οι πιο καλές αποφάσεις για το δημόσιο καλό.  Το συμφέρον μόνο μιας κατηγορίας επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι υπεράνω της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας.

Σε περίπτωση που επιτραπεί σε χώρες υψηλού κινδύνου η είσοδος επισκεπτών στην Κύπρο πρέπει να εφαρμοστούν πολύ αυστηρά μέτρα. Η υγεία όλων μας πρέπει να είναι προτεραιότητα.