Η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και ο σκοπός που πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες για γεωτρήσεις τον Φεβρουάριο στην Κύπρο, είναι γεγονότα καταδικαστέα και που προφανώς δίνουν συνέχεια στην τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία.

Οι εξελίξεις στην ΑΟΖ και η Σύνοδος των χωρών των MED7 η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο με την παρουσία Ευρωπαίων ηγετών των μεσογειακών χωρών που μετέχουν σε αυτή είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν της συναντήσεις του κ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, οι οποίες έχουν σκοπό να ενισχύσουν την προσπάθεια που θα κάνει για να δείξει ότι η Άγκυρα θα έχει περαιτέρω έλεγχο των κατεχομένων σε όλα τα επίπεδα.

Η Τουρκία, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του από την Κερύνεια, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Υπηρετώντας την προκλητικότητα της Άγκυρας, επέρριψε επίσης ευθύνης στους Ελληνοκύπριους στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο στον Κρανς Μοντανά, κάτι που διαπίστωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ».

Ταυτόχρονα με την άφιξη του κ. Τσαβούσογλου στην Κύπρο, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση παράτυπης Navtex μέσω της οποίας δεσμεύει τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες από το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros.

Παράλληλα, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» στα κατεχόμενα, Τουφάν Ερχιουρμάν, επιβεβαίωσε τα πρόσφατα λεγόμενα του κ. Ακιντζί, αναφέροντας ότι λόγω των τοπικών εκλογών στην Τουρκία, αλλά και λόγω των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, δεν αναμένει εξελίξεις στο Κυπριακό πριν τον Ιούλιο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία και οι εδώ εγκάθετοι της θα συνεχίζουν να βηματίζουν με τον ίδιο ρυθμό. Αφενός η πρόκληση και προσπάθεια απόδειξης ελέγχου των κατεχομένων από την Άγκυρα, αφετέρου οι εξελίξεις στο Κυπριακό που (τυχαία;) η Τουρκία θέτει το χρονοδιάγραμμα μετά από έξι μήνες, δηλαδή όταν θα πρέπει να ανανεώσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ τους όρους εντολής της στην Κύπρο. Επίσης η δέσμευση της Κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες Navtex, η ανακοίνωση της έναρξης των γεωτρήσεων σε λίγες μέρες καθώς και η άφιξη του Barbaros, πρέπει να τύχουν άμεσης διαχείρισης από την κυπριακή ηγεσία.

Η τακτική της Τουρκίας είναι πολύ ξεκάθαρη και η στρατηγική της αυτή όχι μόνο πρέπει να καταγγελθεί σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα, αλλά και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά από την κυπριακή κυβέρνηση.