Η Λεωφόρος Μακάριου ανοίγει και επίσημα αύριο 05 Ιανουαρίου για τη διακίνηση λεωφορείων αλλά και για τη διέλευση ιδιωτικών οχημάτων.

Δεν συμφωνούμε με την απόφαση του Δήμου Λευκωσίας να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό βιώσιμης κινητικότητας της Λεωφόρου Μακαρίου. Το γεγονός ότι αυτό αφορά τάχα μια μεταβατική περίοδο για τη διάρκεια της οποίας ουδείς δεσμεύεται, ενισχύει τις ανησυχίες μας για μια απόφαση που οδηγεί πρακτικά σε μονιμοποίηση.

Ούτε δεχόμαστε τη δικαιολογία ότι δεν έχουν συμπληρωθεί οι παράλληλες νομοθετικές και τεχνικές πράξεις για την ελεγχόμενη πρόσβαση μόνο των οχημάτων τροφοδοσίας και των κατοίκων. Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των σχεδιασμών και για αυτή την καθυστέρηση; Ποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες; Κανένας! Ο Δήμος Λευκωσίας επιλέγει την εύκολη λύση κατά παράβαση του αρχικού σχεδιασμού και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Σημειώνονται επί τούτου και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας (ΕΤΕΚ) .

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για αυτή την εξέλιξη. Θεωρούμε πως η απόφαση για διέλευση ιδιωτικών οχημάτων (πέραν των δικαιούχων) στη μια λωρίδα της λεωφόρου Μακαρίου θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κυκλοφοριακό κομφούζιο ενώ ταυτόχρονα παραβιάζεται το ΣΒΑΚ Λευκωσίας αλλά και οι όροι στους οποίους επιχορηγήθηκε το έργο ανάπλασης της Λεωφόρου από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Παράλληλα, δεν μπορούμε να μην δώσουμε σημασία σε πληροφορίες που επιμένουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση ευνοεί ένα μικρό αριθμό μεγαλοεπιχειρήσεων που ετοιμάζονται να ανοίξουν ή ήδη λειτουργούν στην λεωφόρο Μακαρίου.

Με το “προσωρινό” μέτρο πρόσβασης ιδιωτικών οχημάτων δεν καλλιεργείται οδική συνείδηση, καθώς ο αρχικός στόχος της ανάπλασης είναι η μετατροπή του χώρου σε ένα προσβάσιμο και ευχάριστο περιβάλλον, πάντα σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας.