Όπως είναι γνωστό το «Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών» φιλοξενεί στα ψηφοδέλτια του για τις εκλογές του Μαΐου 2021, δύο εκπροσώπους των κατόχων αξιογράφων: τον Φώτο Φωτιάδη, Ηθοποιό-Σκηνοθέτη, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων που είναι υποψήφιος για την επαρχία Λευκωσίας και τη Βάσω Κυριάκου Πελεγκάρη, Σεναριογράφο, Εκφωνήτρια, μέλος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, υποψήφια για την επαρχία Αμμοχώστου.

Τα αξιόγραφα στην Κύπρο έκαμαν την εμφάνιση τους το 2008 όταν οι δύο  τράπεζες, η Λαϊκή και η τράπεζα Κύπρου προσκάλεσαν πελάτες τους, παλαιούς και νέους, να κάμουν μια πενταετή κατάθεση με σχετικά υψηλό επιτόκιο.  Προτού περάσουν τέσσερα χρόνια, τον Μάιο του 2012, οι δύο τράπεζες σταμάτησαν να δίνουν τους τόκους προς τους πελάτες τους και ταυτόχρονα ακύρωσαν τα αξιόγραφα και κατακράτησαν όλα τα χρήματα των ανθρώπων αυτών, που με τόσο κόπο, πόνο και μόχθο είχαν μαζέψει σε όλη τους τη ζωή. Δημιουργήθηκε τεράστιο θέμα από το οικονομικό αυτό έγκλημα των δύο τραπεζών και οι κάτοχοι αξιογράφων οδηγήθηκαν στη φτώχεια, τον προβληματισμό, την αγωνία, τη ψυχολογική κατάθλιψη, ακόμα και στον θάνατο.

Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή, εκτός από τις δύο τράπεζες, είχε και το ίδιο το κράτος που επέτρεψε να κυκλοφορήσουν τα τοξικά αυτά προϊόντα και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας οι δύο τράπεζες.

Ούτε η Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέλαβαν την ευθύνη για την παράνομη αυτή πράξη.

Σημειώνουμε εδώ ότι τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 ήταν στην εξουσία η Κυβέρνηση Χριστόφια η οποία δεν έπραξε τίποτε απολύτως για το θέμα των Κατόχων Αξιογράφων.  Στη συνέχεια ο νυν Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε επανειλημμένα και δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα φροντίσει «πάση θυσία» να δικαιωθούν οι άνθρωποι αυτοί που βρέθηκαν ξαφνικά με τα χρήματα τους κλεμμένα από τις δύο τράπεζες.  Αργότερα ο κ. Αναστασιάδης οδήγησε τα πράγματα στα δικαστήρια με υποσχέσεις ότι θα διορίσει νέους δικαστές για να αναλάβουν ειδικά τις υποθέσεις των αξιογράφων.  Τίποτα δεν έχει γίνει από το 2013 μέχρι σήμερα.

Η δικαιοσύνη στη Κύπρο λειτουργεί ως γνωστόν πολύ αργά και το αποκορύφωμα είναι ότι οι τράπεζες αρνήθηκαν να δώσουν τα χρήματα σε υποθέσεις που κερδήθηκαν στα δικαστήρια από κατόχους αξιογράφων.  Οι άνθρωποι αυτοί είτε προσέφυγαν στα δικαστήρια είτε όχι, δεν είναι επαίτες.  Δεν ζητούν ελεημοσύνη ούτε αυξήσεις ή επιδόματα, ή διπλές συντάξεις.  Ζητούν μόνο τα δικά τους χρήματα.

Το Eurogroup το 2013 έστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη που την καλούσε να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για όλες τις υποθέσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη και προέρχονται από δόλιες συμπεριφορές οργανισμών ή ατόμων στη Κύπρο και να φροντίσει να δικαιωθούν τα οποιαδήποτε θύματα από δόλιες συμπεριφορές.  Υπάρχουν 14,000 εξαπατημένοι καταθέτες, που αν λογαριάσει κανείς 3-4 άτομα για κάθε υπόθεση, ξεπερνούν τις 50,000 που ξεγελάστηκαν από τις δύο τράπεζες, την Κεντρική Τράπεζα και τη κυβέρνηση μέσα στο ίδιο μας το κράτος.

Είναι βέβαιο ότι σύντομα οι κάτοχοι αξιογράφων θα  προσφύγουν ομαδικά στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να καταγγείλουν την Κυπριακή Δημοκρατία για ελλείψεις στη δικαιοσύνη.

Όταν μετά από τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα παρά τις υποσχέσεις, αποφασίσαμε να αγωνιστούμε από μέσα στη Βουλή για να αρθεί αυτή η αδικία.  Θα χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας εμπειρίες για να αγωνιστούμε να επανορθώσουμε την αδικία ενάντια των κατόχων αξιογράφων και γενικότερα στην εκμετάλλευση από τις τράπεζες.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά – Ψηφίζουμε Φυσικά Οικολόγους