Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, διεξήχθη απολογισμός της πορείας του Κινήματος κατά τις Προεδρικές εκλογές, αλλά και σχεδιασμός για την κατεύθυνση του επόμενου διαστήματος.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε η πλειονότητα των μελών του σώματος, με κοινό στοιχείο των ομιλιών να είναι η ανάγκη για συνέχιση της συνεπούς πορείας του Κινήματος για υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έκαναν την αυτοκριτική τους σε σχέση με τις εκλογικές αδυναμίες του Κινήματος, οι οποίες όμως ουδόλως έχουν επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Κύριος λόγος της αποτυχίας στον Α γύρο των Προεδρικών εκλογών, ήταν ο ανηλεής πόλεμος φθοράς που υπέστη η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου από την εσωτερική του αντιπολίτευση, την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης και των αντιπάλων επιτελείων. Οι κίνδυνοι και απειλές δεν αξιολογήθηκαν σωστά και ως εκ τούτου δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Σε ότι αφορά τον Β γύρο των εκλογών σημειώνεται η στάση του ΑΚΕΛ, το οποίο φάνηκε να βολεύεται με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη και συνέχισε την πολιτική της απομόνωσης από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που οδήγησε κατευθείαν στη μεγάλη εκλογική νίκη του.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος, κ. Γιώργος Περδίκης ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “Χωρίς την κοινωνία παρούσα, να διεκδικεί τα δικαιώματά της, δύσκολα μπορούμε να πετύχουμε νίκες. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος μας ως η πράσινη δύναμη της Κύπρου: Να ενεργοποιούμε τους πολίτες να διεκδικούν όσα δικαιούνται.”

Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναφέρεται στην ανάγκη άμεσης προώθησης της πρωτοβουλίας του Κινήματος, που αναφέρεται στην καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας. Μιας πρωτοβουλίας που τέθηκε ενώπιον της Βουλής τον Αύγουστο του 2017 και μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για τους πολίτες που απογοητευμένοι από τη λειτουργία των κομματικών μηχανισμών επιλέγουν την αποχή.