Χαράλαμπος Θεοπέμπτου – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/09/2023, συζήτησε το θέμα των αλιευτικών καταφύγιων, όπου εξετάστηκαν τα προβλήματα των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων, η ανάγκη επέκτασής τους ή η δημιουργία νέων.

Εκφράστηκε η επιτακτική ανάγκη μόνιμων λύσεων για το πρόβλημα των αλιευτικών καταφυγίων το οποίο χρονίζει, όπως επίσης και η ανάγκη να υπάρχουν φωτεινές σημάνσεις στην θάλασσα ώστε να μην κινδυνεύουν τα σκάφη στην θάλασσα.

Σε σχόλια του ο Πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως, το θέμα των αλιευτικών καταφυγίων μας προβληματίζει, αφού το έργο των ερευνητών δεν βοήθησε, μέχρι στιγμής, να βρεθεί μια ουσιαστική λύση. Επίσης πρόσθεσε πως, είναι απαράδεκτο που μετά από τόσα χρόνια συζητάμε τα ίδια αυτονόητα προβλήματα, όπως την αναγκαιότητα φωτεινών σημάνσεων στην θάλασσα και πάρκινγκ μόνο για τα αλιευτικά.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος

Το θέμα της ρίψης πυροτεχνημάτων και η μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε αυτή την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Κλήθηκαν στην βουλή η Υπηρεσία Μεταλλείων, Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων και φιλοζωικές οργανώσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεόπεμπτου έθεσε ερωτήματα σε σχέση με τις άδειες που δίνονται για ρίψη πυροτεχνημάτων,  τους ελέγχους που διενεργούνται από  την Αστυνομία κατά τη ρίψη και την πώληση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας κατά το 2022  είχαμε 218 αναφορές-καταγγελίες Παγκύπρια με τις περισσότερες να αφορούν τη Λεμεσό. Από αυτές σχηματίστηκαν 18 υποθέσεις. Το 2023 μέχρι τον Αύγουστο είχαμε 108 αναφορές και σχηματίστηκαν 5 υποθέσεις .

Ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε ότι τώρα πλέον η Αστυνομία ανταποκρίνεται, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε δημιουργηθεί μία σύγχυση κατά πόσο ανταποκρίνεται ή όχι η Αστυνομία.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών

Συζητήθηκε στην Επ. Νομικών πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε ο κ. Παπαδούρης μαζί με άλλους βουλευτές η οποία υποχρεώνει υπουργούς και λοιπούς αξιωματούχους του κράτους που ασκούν εκτελεστική εξουσία να παρευρίσκονται στη Βουλή και να καταθέτουν στοιχεία και πληροφορίες που τους ζητεί η βουλή. Ο σκοπός είναι η άσκηση αποτελεσματικού κοινοβευλτικού ελέγχου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας παρουσίασε εκτενώς και σε ανάλυση με επίκληση γνωματεύσεων Κρίτωνα Τορναρίτη ότι τέτοια ρύθμιση θα ήταν αντισυνταγματική λόγω της διάκρισης των εξουσιών, εκφράζονται με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία του να υποχρεώνονται να λογοδοτούν στη Βουλή οι κρατικοί αξιωματούχοι. Επέμεινε επίσης στο ανέλεγκτο της θέσης του, αναφέροντας πρόσφατη (2021) απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο ΓΕ ανέφερε επίσης ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος περιορίζεται μόνο στα πλαίσια της νομοθετικής εργασίας, άρα όχι στα αυτεπάγγελτα θέματα τα οποία εγγράφουν οι βουλευτές για συζήτηση στην Επιτροπή. Ζητήθηκε γραπτώς η θέση της Νομικής Υπηρεσίας καθότι τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να εξεταστεί από το Ανώτατο διότη η ερμηνεία είναι πολύ περιοριστική για το ρόλο της βουλής, και τέτοια θέση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο κ. Θεοπέμπτου και ορισμένοι βουλευτές έκαναν αναφορά στη τάση που υπάρχει διεθνώς (συστάσεις GRECO, Επιτροπή Βενετίας κ.ά), για περισσότερη διαφάνεια, λογοδοσία, δημοκρατία, έλεγχο που πρέπει να ασκείται στις κυβερνήσεις. Επέμειναν στη θέση ότι θα πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος για περισσότερο έλεγχο από τη βουλή, βρίσκοντας τρόπο να καλυφθεί το δημοκρατικό έλλειμμα που προκύπτει από τα ανεπαρκή θεσμικά αντίβαρα.

Αλεξάνδρα Ατταλίδου – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την εβδομάδα που μας πέρασε, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, ήταν δύο και αφορούσαν τον τομέα της υγείας. Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, αυτό περιστράφηκε γύρω από το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ειδικότερα την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις κτιριακές εγκαταστάσεις των παρόχων υπηρεσιών υγείας. Το βασικότερο ζήτημα που διαπιστώθηκε από τη συζήτηση και επεσήμανε και η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είναι η απουσία προϋποθέσεων στις συμβάσεις που υπογράφει ο ΟΑΥ, με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, που βρίσκονται εντός του ΓΕΣΥ, ως προς την διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ. Παρ’ όλα αυτά δόθηκαν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Υγείας και τα υπόλοιπα αρμόδια τμήματα του κράτους, ότι αυτή η στρέβλωση θα αποκατασταθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Το δεύτερο θέμα της επιτροπής, το οποίο κατατέθηκε από την κα Ατταλίδου, αφορούσε το δικαίωμα τον πολιτών στην αξιοπρεπή γήρανση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προ ενός έτους διαβεβαίωση του π. Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου, αναφορικά με την ετοιμότητα της πολιτείας να υιοθετήσει την πρακτική άμεσης παροχής βοήθειας, με το «κόκκινο κουμπί». Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κρατικών φορέων, διαφάνηκε ότι παρά τις εξαγγελίες, για την υλοποίηση του μέτρου, πρέπει να διανυθεί αρκετή ακόμα απόσταση, σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο.

Αλεξάνδρα Ατταλίδου – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιτροπή Εσωτερικών

Συζητήθηκε νομοσχέδιο που αφορά τις ευρωεκλογές: η κυβέρνηση (δια στόματος του νέου Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΣ) αφαιρεί από το άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά την πρόνοια που θέτει ως προϋπόθεση για τους Τ/Κ να ψηφίσουν την υποχρέωση να προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνεται η διεύθυνση τους στα κατεχόμενα. Ο λόγος που επικαλέστηκε είναι ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στα κόμματα για να περάσει. Η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι είναι απαράδεκτη η συγκεκριμένη προσέγγιση. Προειδοποίησε πως τέτοια ρύθμιση πιθανόν να ενεργοποιεί τον κίνδυνο η Ε/Κ πλευρά να απωλέσει αριθμό εδρών που έχει σήμερα ενώ παράλληλα δήλωσε την πρόθεση της να υποστηρίξει τροπολογία για επαναφορά του συγκεκριμένου άρθρου που αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο.

Αλεξάνδρα Ατταλίδου – Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως

Την Τετάρτη, στην Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, συζητήθηκε το ζήτημα του ασυμβίβαστου των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Στη συζήτηση, ζητήθηκε και η συμβολή των νομικών σχολών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κύπρου, προκειμένου η ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, να προσεγγιστεί και από την ακαδημαϊκή της πτυχή. Από την συζήτηση διαφάνηκε η βούληση, τόσο της κας Ατταλίδου, όσο και των Βουλευτών των Υπολοίπων κομμάτων, να προχωρήσουν στην ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, μέσα από την οποία, η ιδιότητες του Γεν. Εισαγγελέα, ως προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας, ως Νομικού Συμβούλου του ΠτΔ, της ΚΔ και των Υπουργών και ως του καθ’ ύλην αρμοδίου προσώπου-θεσμού για την έναρξη και παύση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης, πλέον θα διαχωρίζονται. 

Σταύρος Παπαδούρης – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

«Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού ημερομηνίας 25 Σεπτεμβρίου, συζητήθηκε μεταξύ άλλων το αίτημα για αποδέσμευση του ποσού των 67.950 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών για αγορά υπηρεσιών συμβούλων για την κατάρτιση μητρώου παρακολούθησης υποχρεώσεων έναντι των κρατικών υπηρεσιών, των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Η υπογραφή των συμβολαίων και η ανάπτυξη του μητρώου, θα προχωρήσουν εντός του Σεπτεμβρίου και στόχο έχει  στον καλύτερο σχεδιασμό και εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών για την πρόληψη και διαχείριση του αποθέματος ιδιωτικού χρέους. Επιπλέον, με το συγκεκριμένο σχέδιο, το κράτος θα μπορεί να αξιολογεί φυσικά και νομικά πρόσωπα που ενδεχομένως θα συνεργαστούν με το κράτος σε διάφορες συμβάσεις, ως προς την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε τρείς φάσεις. Αρχικά με την συλλογή και ανάλυση των υποχρεώσεων των προσώπων, τις υποχρεώσεις των προσώπων σε πιστωτικά και συναφή ιδρύματα και τέλος, τις υποχρεώσεις τους έναντι των κρατικών υπηρεσιών.»

Σταύρος Παπαδούρης – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου

Κατά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ημερομηνίας 26 Σεπτεμβρίου, συζητήθηκε το θέμα μετά και από την εισήγηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρου Παπαδούρη, με τίτλο «Η ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για τους καταναλωτές από την πρόσφατη αύξηση, καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σχετικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) και την αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις».

Ο κ. Παπαδούρης επισήμανε κατηγορηματικά ότι τα αντανακλαστικά του κράτους έχουν αποτύχει παταγωδώς, ξεκαθαρίζοντας πως μόνο δύο τρόποι υπάρχουν για να μην οδηγηθούμε σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Ο 1ος τρόπος είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση με στοχευμένη στήριξη και ο 2ος τρόπος να απορροφήσουν το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων, τα τραπεζικά ιδρύματα. Δυστυχώς, η Βουλή δεν μπορεί να επέμβει περαιτέρω σε ότι αφορά ιδιωτικές συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (δάνεια), παρά μόνο να πιέσει στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συνεπώς, η Εκτελεστική Εξουσία έχει την ευθύνη σε όσα θα ακολουθήσουν τα δύο επόμενα χρόνια, εάν δεν λάβει στοχευμένα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών που έχουν βρεθεί σε δυσβάσταχτη θέση μετά και την επαναλαμβανόμενη αύξηση των επιτοκίων.