Σταύρος Παπαδούρης – Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Τίτλος: Πρόστιμα ύψους €6,3 Εκατομμυρίων Επιβάλλονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  – Ενίσχυση της Εποπτείας και Τεχνολογική Πρόκληση

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού στις 22/01/2024 συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα του προϋπολογισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου η οποία ανακοίνωσε πρόστιμα ύψους €6,3 εκατομμυρίων που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, εστιάζοντας την προσοχή σε παραβάσεις της νομοθεσίας, με σημαντικότερο πρόστιμο ύψους €1 εκατομμυρίου που υπεβλήθη σε ΚΕΠΕΥ κατά το 2023.

Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Θεοχαρίδης, παρουσίασε τα στοιχεία αναδεικνύοντας τον στόχο της πλήρους συμμόρφωσης των εποπτευόμενων με τις υποχρεώσεις τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αύξηση του αριθμού των εποπτευόμενων οντοτήτων κατά 12%, παρά τις προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον. Ο κ. Θεοχαρίδης υπογράμμισε τη σημασία της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, αναφέροντας την πρωτιά της στις εταιρείες διασυνοριακών επενδύσεων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα κρυπτονομίσματα, ανακοινώνοντας ότι εφαρμόζονται νέοι κανονισμοί της ΕΕ. Με την εφαρμογή του κανονισμού Mica προς το τέλος του 2024, οι πλατφόρμες προσφοράς κρυπτονομισμάτων θα υπόκεινται στην εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενισχύοντας την ρύθμιση στον τομέα.

Τέλος ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε την αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού της Επιτροπής για το 2024, προβλέποντας αύξηση περίπου €2,2 εκατομμυρίων που συνδέεται κυρίως με αποδοχές προσωπικού και την τεχνολογική αναβάθμιση. Ο Βουλευτής του κινήματος μας Σταύρος Παπαδούρης σχολίασε θετικά την συνεισφορά της επιτροπής στην αλλαγή της άσχημης εικόνας της Κύπρου και ότι αυτό θα βοηθήσει το κράτος και τις επιχειρήσεις όπως επίσης εξέφρασε και ο ίδιος τον προβληματισμό για το θέμα των κρυπτονομισμάτων αφού φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.