Οι δημόσιες τοποθετήσεις, αφενός του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί, αφετέρου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, έχουν ήδη καταδείξει ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην συνάντηση τους την 26η Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ακιντζί ακολουθώντας τις οδηγίες της Αγκύρας δεν πρόκειται να δεχθεί έναρξη των συνομιλιών εάν δεν διασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία. Αυτή η τακτική απορρέει από την διαχρονική αξίωση της Άγκυρας, η οποία αναζητεί τρόπους να ασκεί έλεγχο και επιρροή στην Κύπρο. Για την Ελληνοκυπριακή ηγεσία ως προτεραιότητα τίθεται το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά ο κ. Ακιντζί για να πάει σε διάλογο θέτει τις αξιώσεις της Άγκυρας ως προϋπόθεση.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει την άποψη ότι η Κυπριακή ηγεσία πρέπει να γίνει πιο διεκδικητική. Δυστυχώς η πολιτική της διαλλακτικότητας έχει δοκιμαστεί και απέτυχε. Οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό πρέπει να τύχουν σχεδιασμού προς την σωστή κατεύθυνση, να είναι πολύπλευρες και να έχουν ως στόχο να εκθέτουν την Τουρκικό επεκτατισμό.