Από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκαν τα βήματα προς υλοποίηση του ΓεΣΥ, συγκεκριμένα πρόσωπα και οργανώσεις για δικές τους σκοπιμότητες και συμφέροντα κατασκεύασαν ένα κουτί της Πανδώρας το οποίο άνοιξαν, δημιουργώντας το ένα πρόσκομμα μετά το άλλο.

Το αποκορύφωμα της όλης κατάστασης είναι οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Υπουργού Υγείας.

Σήμερα το πρωί, ο Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μάριος Καραϊσκάκης μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο με χαρακτηριστικό τόνο και ύφος, ανέφερε ότι το επικαλούμενο μνημόνιο μεταξύ του ΠΙΣ και του Υπουργείου Υγείας είναι κατασκεύασμα του Υπουργού. «Το κατασκεύασε, το υπέγραψε και το παρουσίασε στο ΟΑΥ σαν δικό μας», είπε.

Τη διαβούλευση μεταξύ ΠΙΣ και Υπουργείου Υγείας διέψευσε στην κρατική τηλεόραση και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου. Ο Υπουργός Υγείας με τη σειρά εμμένει στη θέση ότι το μνημόνιο είναι προϊόν του ΠΙΣ, επιφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα του για όσα ειπώθηκαν και διαψεύδει τη θέση των γιατρών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του με αφορμή τα γεγονότα ανέφερε ότι: «Ως Κίνημα μένουμε εκτός τέτοιων αντιπαραθέσεων που χρησιμοποιούν ακραίους χαρακτηρισμούς και συνοδεύονται από έντονες αντιδράσεις. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να ξεμπλοκάρουν την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Οι ασθενείς αλλά και ευρύτερα οι πολίτες έχουν κουραστεί να παρακολουθούν να εξελίσσεται ενώπιον τους ένα θέατρο χωρίς τέλος. Αν η Κυβέρνηση συνεχίσει να αναλώνεται στις διάφορες ανούσιες και τεχνητές συγκρούσεις, το ΓεΣΥ θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα, αλλά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχουν περιθώρια».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απορρίπτουμε την προσπάθεια που γίνεται για υπονόμευση του ΓΕΣΥ και καλούμε γι’ ακόμα μια φορά αυτούς που του κήρυξαν πόλεμο να επιδείξουν εγκράτεια και να θέσουν αυτά που ζητούν μετά την έναρξη της εφαρμογής του. Οτιδήποτε άλλο εκτός από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αναπόφευκτα θα μεγεθύνει τα προβλήματα που ήδη κάνουν τον βίο αβίωτο στους ασθενής.