Η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, τα μοναδικά κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν είχαν καμία απολύτως ανάμειξη στην κατάρρευση του Συνεργατισμού είτε μέσω κομματικών παρεμβάσεων στα ΣΠΙ πριν το 2013 είτε με την εν γένει στάση τους στην μετά το 2013 εποχή, έχουν καταθέσει ξεχωριστό σχέδιο απόφασης το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή,  το οποίο -μεταξύ άλλων-  ξεκαθαρίζει ότι:

  1. Το πόρισμα είναι πλήρως σεβαστό για όλα τα συμπεράσματα του. Η επιλεκτική ανάγνωση είναι απαράδεκτη. Όλα τα πορίσματα ερευνητικών επιτροπών που διορίζονται από την Πολιτεία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και οι ευθύνες να αναλαμβάνονται έμπρακτα.
  2.  Καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών να επιδείξουν σεβασμό στην Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή και να τερματίσουν την περιφρόνηση που επιδεικνύουν απέναντι στο τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο πόρισμα της, αναλαμβάνοντας έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν
  3. Καλεί τα πολιτικά κόμματα που έλεγχαν τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα πριν από το 2013 να αναλάβουν εμπράκτως τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν και τους καταλογίζει το πόρισμα.
  4. Οι πολιτικές ευθύνες για την περίοδο μετά το 2013 βαραίνουν την Κυβέρνηση, και δη τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού ήταν γνώστες της κατάστασης, ένεκα των αποφάσεων, πράξεων, παραλείψεων, και γι αυτό το λόγο το σχέδιο απόφασης καλεί σε παραίτηση τον Υπουργό. 

Οι λόγοι που καθιστούν  αναγκαία την κατάθεση πρότασης για σχέδιο απόφασης της Βουλής είναι η άρνηση των υπολοίπων κομμάτων να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού στην προ του 2013 περίοδο και η διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να αγνοήσει το ψήφισμα της Βουλής που ετοίμασαν τα αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Μια ενδεχόμενη έκδοση απόφασης εκ μέρους της Βουλής θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να τοποθετηθεί θεσμικά.