Δηλώσεις Γιώργου Περδίκη, προέδρου του Κινήματος

Η ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό δεν προκύπτει από θέμα ιδεολογίας αλλά από τη διαπίστωση ότι έχει αλλάξει το υπόβαθρο που στηριζόταν η πολιτική της Κυβέρνησης. Το Κυπριακό πλέον πρέπει να τεθεί κάτω από το γεωπολιτικό φακό της έρευνας.

Είναι ολοφάνερο ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Το Κίνημα μας έχει θέσει θέμα σχετικά με τη συνέχιση των ενεργειών του Άιντε και τις εξουσίες που θέλει να πάρει στις διαπραγματεύσεις.

Ζητήσαμε ήδη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενισχύσει τη θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όπως αυτή κατατέθηκε μέσα από την επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και όπως αυτή βγήκε χθες στη δημοσιότητα.

Ζητάμε επίσης, τη συνέχιση της συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο στη βάση μελετών του Συμβουλίου Γεωπολιτικής Στρατηγικής αλλά και των μελετών ξένων εμπειρογνωμόνων σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Πρέπει το Κυπριακό να τεθεί ξανά στο γεωπολιτικό φακό της έρευνας, της επιστημονικής γνώσης και αν χρειαστεί όντως όλοι μαζί να αλλάξουμε στρατηγική θεώρηση του Κυπριακού. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν είναι πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ούτε είναι θέμα ιδεολογίας η ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής, αλλά μια ανάγκη που προκύπτει από τη διαπίστωση ότι έχει αλλάξει άρδην η υποδομή και το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηριζόταν μέχρι σήμερα η πολιτική της κυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό.