Κατά τη σημερινή συνάντηση των πέντε κομμάτων, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιμέναμε στη βασική μας πρόταση για ενότητα στη βάση προγραμματικών θέσεων και στον ένα και μοναδικό υποψήφιο.

Αυτή ήταν η πρόταση μας από τον Αύγουστο του 2016 όταν απευθυνθήκαμε στα υπόλοιπα κόμματα – δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση – για συγκρότηση εκλογικής συνεργασίας εν όψει των προεδρικών εκλογών. 

Προτείναμε ότι για να μπορέσουν τα κόμματα του χώρου να εκφράσουν το μέρος της κοινωνίας που τα υποστηρίζει και να διεκδικήσουν τις Προεδρικές Εκλογές του 2018 με αξιοπιστία και σοβαρότητα, πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα πολιτικής σύγκλισης και μετά σε έναν και μοναδικό υποψήφιο. 

Ακούσαμε σήμερα με προσοχή τα όσα κατέθεσαν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες. Σεβόμαστε τις απόψεις και αποφάσεις τους. Όμως δεν μπορούμε να ακολουθούμε τυφλά τις αποφάσεις άλλων. 

Ξεκαθαρίσαμε ότι για εμάς προέχει η πολιτική συμφωνία και μετά η εξεύρεση του κατάλληλου υποψηφίου, ο οποίος κατά τη δική μας άποψη πρέπει να έχει την υποστήριξη και των πέντε κομμάτων του Κέντρου.

Τα τρία κόμματα θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε υποψήφιο και μετά να αναζητηθεί η πολιτική συμφωνία και έχουν παραθέσει τους λόγους τους, οι οποίοι είναι βεβαίως σεβαστοί. Με τη διαφωνία του κ. Λιλλήκα κατέληξαν στην κοινή υποψηφιότητα του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.

Εμείς από την άλλη θα σεβαστούμε τη δική μας απόφαση και θέση. Θα περιμένουμε τη νομιμοποίηση του υποψηφίου από τα τρία κόμματα και ακολούθως θα μπούμε σε διάλογο μαζί του και με το επιτελείο του για την επίτευξη προγραμματικής σύγκλισης. 

Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει άμεσα, αλλά κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει από τώρα πότε θα καταλήξει. 

Ως εκ τούτου, οι όποιες εισηγήσεις για τη διαδικασία επιλογής κοινού υποψηφίου ή η εισήγησή μας για τα κριτήρια επιλογής (μη ηγέτης κόμματος) είναι πλέον εκτός συζήτησης και έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα. 

Δεν εγκαταλείπουμε όμως το στόχο για τη μία κοινή υποψηφιότητα, ο οποίος παραμένει εφικτός και υλοποιήσιμος.