Οι εργασίες στην περιοχή Μονής – Βασιλικού, σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα, η οποία ανήκει στο τμήμα Αλιείας για εξυπηρέτηση επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργιας, συνεχίζονται κανονικά, γεγονός που καταδεικνύει, για ακόμα μια φορά, τον μηδενικό σεβασμό του κράτους σε περιβαλλοντικά ευαίσθητα περιοχές.

Ήδη η περιοχή είναι πολύ βεβαρημένη, με τους κατοίκους όλων των γειτονικών περιοχών διαχρονικά να διαμαρτύρονται. Για το θέμα είχε γίνει και πριν ένα χρόνο διαμαρτυρία απο το Κίνημα Οικολόγων και ζητήθηκε ο τερματισμός κάθε σχεδιασμού πριν ολοκληρωθεί η οικολογική αξιολόγηση. .

Πλέον, με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έργα, η οχληρία στην περιοχή θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, αφού τα έργα προνοούν δημιουργία χερσαίων και λιμενικών εγκαταστάσεων. Όλα αυτά τα έργα άρχισαν να πραγματοποιούνται σε οικότοπο της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.

Το Κίνημα Οικολόγων ζητεί τον άμεσο τερματισμό των έργων στην περιοχή ειδικού χαρακτήρα και την διεξαγωγή ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης. Τα περί διεξαγωγής προελέγχου δεν μας ικανοποιούν καθόλου και με δεδομένο ότι η Κύπρος σύρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για άλλες, πολλές περιβαλλοντικές παραβιάσεις, ο όποιος προέλεγχος δικαιωματικά τίθεται εν αμφιβόλω. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι την ίδια τύχη θα έχει εν λόγω «ανάπτυξη».

Οι περιβαλλοντικές ευαίσθητες περιοχές ή περιοχές Natura 2000 ανακηρύχθηκαν για να προστατεύονται και όχι να είναι προς κατανάλωση των όποιων συμφερόντων.