Δηλώσεις Βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Έπειτα από δική μας παρέμβαση, αλλά και με μια ομάδα βουλευτών από άλλα κόμματα, σήμερα ολοκληρώσαμε τον νόμο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για το σύνολο των χρεών στο τμήμα φορολογίας (ΦΠΑ, φόρος κλπ).

Η σημαντική αλλαγή που επιτεύχθηκε σήμερα έχει να κάνει με την αφαίρεση του άρθρου 5 της προτεινόμενης νομοθεσίας, γιατί όπως σωστά εντοπίσαμε πριν τα Χριστούγεννα, μέσω του άρθρου 5 ουσιαστικά θεσπιζόταν, μια άδικη μέθοδος φορολογικής αμνηστίας.

Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να εισάγει το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας και εάν έχει αποφασίσει, οφείλει να φέρει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία με τις ανάλογες ασφαλιστικές ρήτρες, για να τις συζητήσουμε. Εμείς θεωρούμε ότι είναι εντελώς ανορθόδοξο, μέσα από μια διαδικασία που τείνει να ευκολύνει τους οφειλέτες, και ιδιαίτερα τους μικροοφειλέτες στο ΦΠΑ και στον φόρο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να δοθεί η ευκαιρία σε φοροδιαφυγάδες να διορθώσουν το λάθος τους, το έγκλημά τους, την παρανομία τους, με συμπληρωματική δήλωση, με διόρθωση της φορολογικής δήλωσης τους. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των κομμάτων στην Επιτροπή αποφάσισε την αφαίρεση αυτής της συγκεκριμένης ρήτρας. Εάν ο ΔΗΣΥ, ή οποιοσδήποτε άλλος, επιθυμεί να την επαναφέρει , θα πρέπει να την επαναφέρει στην Ολομέλεια όπου και ελπίζουμε να καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των κομμάτων.

Σημειωτέον, στο αρχικό κείμενο που υπογράψαμε δεν υπήρχε τέτοια πρόνοια, δηλαδή η πρόνοια του άρθρου 5 , αλλά περιλαμβανόταν στο κείμενο της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία παρείσφρησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και ευτυχώς το παρατηρήσαμε έγκαιρα, πριν δηλαδή να ψηφιστεί και το παραπέμψαμε.