Η ανακοίνωση της 28ης Ιουνίου ως ημερομηνίας σύγκλησης της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, είναι ακόμα μια δυσμενής εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται με τη μορφή της πενταμερούς, την απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ανακοίνωση του ΟΗΕ για την σύγκληση της διάσκεψης είναι τόσο καθαρή όσο δεν ήταν ποτέ: διάσκεψη της Γενεύης με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, με παρατηρητή την ΕΕ. Οι δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και οι δημόσιες δηλώσεις του για την παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάρα πολύ νωρίς έχουν ξεχαστεί.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, συμφώνησε για ημερομηνία πενταμερούς χωρίς ο κ. Άιντε να έχει παραδώσει το διαπραγματευτικό έγγραφο. Μήπως  με λευκό χαρτί, θα φτάσουμε στη Γενεύη, όπου και θα μάθουμε ουσιαστικά, τον τρόπο που θα γίνει η συζήτηση για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις; Δεν θα έπρεπε από πριν να γνωρίζουμε αν η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της για παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων;

Η διάσκεψη, συγκαλείται στο τέλος του μήνα, με τις ενεργειακές έρευνες να απέχουν μερικές ημέρες. Είναι προφανές ότι αυτό, θα δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πολλώ δε μάλλον μετά τις ακόμα πιο προκλητικές, πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας με το Μπαρμπαρός στην Κύπρο. Ο Προέδρος Αναστασιάδης ήδη απειλείται από την Τουρκία για τις γεωτρήσεις, αλλά και με το φόβητρο του “blame game”.

Υπογραμμίζουμε για ακόμα μια φορά την ανάγκη, η συνέχιση των συζητήσεων να βασίζεται σε συγκεκριμένες θέσεις, εκ των προτέρων γνωστές και όχι σε έγγραφα της τελευταίας στιγμής από τον κ. Άιντε, η “ουδετερότητα” του οποίου, πολλάκις έχει δοκιμαστεί.