Στην πιο κρίσιμη ώρα του Κυπριακού, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά από εντατικές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις τριών ημερών στη Γλασκώβη ανέτρεψε ιδιαίτερα αρνητικά αρχικά δεδομένα, δημιούργησε συμμαχίες και πέτυχε τη διαμόρφωση πολύ θετικού ψηφίσματος για την Κύπρο, το οποίο υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, στη σύνοδό του στην πόλη της Σκωτίας.

Της προσπάθειας ηγήθηκε ο νομικός και Γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος κ. Νίκος Παυλίδης, με την ουσιαστική συμβολή της Γενικής Γραμματέως της Νεολαίας Οικολόγων κ. Μαρίας Κολά, και με συνεχή γραμμή επικοινωνίας και επανατροφοδότησης με τον Πρόεδρο του Κινήματος, κ. Γιώργο Περδίκη.

Το Ψήφισμα

Μόλις λίγες ημέρες προ της διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, το Ψήφισμα υπερθεματιζεί της κυριαρχίας της Κύπρου και καλεί για την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και την επανένωση του νησιού.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται ότι, ξεκάθαρα αναφέρεται στο Ψήφισμα ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, καταρρίπτοντας έτσι όποια επιχειρήματα περί δικοινοτικής διαφοράς. Στο ψήφισμα γίνεται ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης ότι σύμφωνα με το ψήφισμα, η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει ενεργό εμπλοκή στη λύση του Κυπριακού, και να προσφέρει στήριξη αλλά και τα μέσα που θα χρειασθούν για την εφαρμογή της συμφωνίας λύσης.

Γίνεται, τέλος ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, και ότι θα πρέπει να λυθεί ακόμα και πριν τη λύση του Κυπριακού και η πόλη να τεθεί υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τη λύση, επιτρέποντας έτσι να αρχίσει αμέσως η ανοικοδόμηση της πόλης.