Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας για τη σημερινή δημοσιοποίηση της λίστας με τα 22 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που διατηρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον πρώην Συνεργατισμό. Η διαφάνεια για τις οικονομικές υποθέσεις των πολιτικών είναι μια αξία που πρέπει επιτέλους να γίνει θεσμική πρακτική.

Από την άλλη, εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι η Βουλή αδίκως στρέφεται κατά του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος απλά έπραξε ως όφειλε, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Είναι καιρός να δουν και άλλες λίστες το φως της δημοσιότητας, όπως η λίστα «Σταυρινάκη» η οποία περιέχει διαγραφές δανείων από τράπεζες, πριν το κούρεμα του 2013 σε επώνυμα πρόσωπα συνδεδεμένα με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Γιατί η Βουλή αρνείται να ζητήσει από την Κεντρική Τράπεζα να καταθέσει άμεσα στη Βουλή την λίστα Σταυρινάκη; Ποιους καλύπτουν οι βουλευτές;

Εκκρεμεί επίσης και η λίστα των φορολογικών οφειλών των πολιτικών προσώπων -μεταξύ των οποίων και βουλευτές – την ώρα που η Βουλή ετοιμάζεται να εισάγει για 7η φορά μια ιδιότυπη «φορολογική αμνηστία». Γιατί δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας η λίστα  Σταυρινάκη ;

Μας δημιουργεί επίσης αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι η Βουλή φαίνεται να μην θέλει να διερευνηθεί η περίπτωση του δανείου της εταιρείας ΤΑΧΑΝ που συνδέεται με αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος.

Είναι εδώ και καιρό που τονίζουμε πως ευθύνη της Βουλής είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Το αμέσως επόμενο βήμα, πρέπει να είναι ο διορισμός ανεξάρτητου Ελεγκτικού Οίκου ο οποίος να εξετάσει όλες τις λίστες και πληροφορίες για τα δάνεια των πολιτικών.

 Bίντεο δηλώσεων υποψήφιου βουλευτή Αμμοχώστου κ. Χάρη Ιωσηφίδη: