Η δημόσια καταγγελία του κ. Σταύρου Παπαδούρη (Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας) σε ραδιοφωνικό σταθμό για μετόχους επενδυτικών ταμείων που συσχετίζονται με στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων, αν αυτή αποδειχθεί, φαίνεται να εξηγεί την εμμονή των τραπεζών στην μέθοδο των εκποιήσεων αντί της διαδικασίας των αναδιαρθρώσεων που συστήνεται από τη διεθνή πρακτική και την οδηγία της κεντρικής τράπεζας. 

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα αποτελεί η αποστολή επιστολής του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κοινοποιηθεί η λίστα με τους μετόχους των επενδυτικών ταμείων.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, τα οποία ευχόμαστε να κατατεθούν στη Βουλή χωρίς προσκόμματα – όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις με άλλες λίστες -, πρέπει να ερευνηθούν ενδεχόμενοι ύποπτοι συσχετισμοί μεταξύ τραπεζικών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων. Έχει διαρρεύσει επίσης ότι τραπεζικοί αμείβονταν με bonus όταν οδηγήσουν ένα δάνειο στο fund. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαχρονικά υποστηρίζει ότι μόνο με δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις , χωρίς εκβιασμούς και πιέσεις, μπορεί να επέλθει η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Τον σκοπό αυτόν εξυπηρετεί η νομοθεσία που καταθέσαμε μαζί με αλλά τρία κόμματα και η οποία θα κριθεί τελικά τη ερχόμενη Δευτέρα 29/7 σε έκτακτη ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.